Olyant ígért Magyar Péter, amit a kormány eddig negyvenszer söpört le az asztalról

Thumbnail for 5868081

A juttatás összege egyébként 2008 óta nem emelkedett, egy gyerek után 12 200 forint, két gyerek esetén gyerekenként 13 300 forint, három vagy több gyereknél pedig gyerekenként 16 ezer forint.

A családi pótlék emelésére irányuló módosításokat, javaslatokat a jellemzően az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága tárgyalja. Lényegében az összes lap által vizsgált jegyzőkönyv arról árulkodik, hogy a kormánypárt álláspontja szerint az ellenzék és a kormány közt szemléletbeli különbségről szól a „családi pótlék vita”.

Sztojka Attila kormánypárti politikus egy vita alkalmával ennél úgy érvelt az ellenzéki képviselőknek, hogy míg ők munkaalalapú társadalom létrehozásában hisznek, addig „önök szakpolitikai gondolkodása alapvetően a segélyalapú társadalom megteremtésében nyilvánult meg, azt jelentette, hogy az emberek kiszolgáltatottságát szándékosan akarták fenntartani.”

Révész Máriusz ennél eggyel tovább ment,

ingyenpénz az nincs

– mondta egy 2020-as vita folyamán.

Szabó Tímea akkori válasza szerint inkább Mészáros Lőrincnek és Tiborcz Istvánnak mondják, hogy nincsen ingyen pénz. Az ellenzéki képviselő egy 2023 októberi vitán is felvetette a kérdést, szerinte a családi pótlék emelése körülbelül 300 milliárd forintos összeg lenne a költségvetésben. Viszonyításként az akkor aktuális atlétikai világbajnokságot hozta fel példának, valamint felemlegette, hogy a határon túli focit, és a mexikói templomok felújítását bezzeg támogatja a kormány.

Gregor Anikó szociológus szerint ha megnézzük a térségbeli országokat, egyáltalán nem volna egyedülálló, hogy jobboldali kormány szociáldemokrata intézkedést vezet be. A lengyeleknél volt például az 500 zlotyis program (mostani árfolyamon nagyjából 45 ezer forint), amiben elég komolyan megemelték a családi pótlék ottani megfelelőjét – mondta a lapnak. Hozzátette: ameddig akkumulátorgyáraknak, és autóipari gyáraknak ad kedvezményt az állam, addig is az a pénz hiányozni fog a szociális, oktatási szektorból, és a családtámogatási rendszerből.

Magyar egész más rendszert képzel el

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke múlt heti, Debrecenben mondott beszédében kiemelte, hogy a családi pótlék összegét 2013-ban befagyasztotta a kormány, az Európa-bajnok inflációnak köszönhetően pedig el is vesztette az értékét. Szerinte teljesen új rendszerre lenne szükség, amelyben a szociális támogatás valóban szociális alapon jut célba.

„Ha a Tisza Párt hatalomra jut, azonnal a duplájára emeljük, és inflációkövetővé tesszük a családi pótlékot” – jelentette ki.

The post Olyant ígért Magyar Péter, amit a kormány eddig negyvenszer söpört le az asztalról first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest