Orbán Viktor álmát éppen Donald Trump teheti rémálommá

Thumbnail for 6171115

Donald Trump továbbra is kitart terve mellett, amely szerint a jövedelemadókat vámokkal helyettesítené, teljesen átalakítva a gazdaságot akítását célozná meg. A Portfolio több nemzetközi elemzés alapján azt írja, a republikánus elnökjelölt esetleges visszatérése a Fehér Házba aggodalmakat váltott ki az Európára gyakorolt gazdasági következményei miatt, több szakértő szerint megválasztásának egyik legnagyobb vesztese Magyarország lehetne.

Donald Trump első hivatali idejét egy sor protekcionista kereskedelempolitikai intézkedés jellemezte, amelyek célja az amerikai kereskedelmi deficit csökkentése és a hazai iparágak megerősítése volt. Kormánya vámokat vetett ki rengeteg importtermékre, leginkább az acélra és az alumíniumra, és elhúzódó kereskedelmi háborút folytatott Kínával. Trump újraválasztása esetén 10%-os vámot javasolt minden importra, 60%-osat a Kínából származó termékekre.

Az Erste Group Research elemzése szerint Trump vámjai jelentős nyomást gyakorolnának a világkereskedelemre. Az EU különösen sebezhető lenne, mivel számos ágazatban közvetlenül versenyez az Egyesült Államokkal. A vámok kivetése valószínűleg kereskedelmi háborúvá eszkalálódhatnának, aláásná a globális kereskedelmi rendszert. A Német Gazdasági Intézet (Institut der Deutschen Wirtschaft) szerint jelentősen visszaesne előbb a világ, majd az EU GDP-je, a kelet-közép-európai régió nagy ütést kapna.

Szlovákia és Magyarország érezné meg leginkább Trump kereskedelempolitikájának hatását. Az Erste Group Research szerint a két ország autóipari és gépipari exportja tekintetében nagymértékben függ az amerikai piactól. Magyarország esetében ráadásul az elmélyülő kínai kapcsolatok sem hoztak fordulatot: az S&P Research elemzése szerint 2024 és 2019 között a magyar export 2 százalékról csak 2,2 százalékra emelkedett, miközben Európában Magyarország vált a kínai beruházások fő célpontjává.

Egy Trump által kezdeményezett kereskedelmi háború növelné a bizonytalanságot a vállalatok körében, ami késleltetné a beruházásokat és lassítaná a gazdasági növekedést. A Német Gazdasági Intézet forgatókönyvei szerint a legnagyobb vesztes Németország lenne, de a vele szoros kereskedelmi kapcsolatokat ápoló közép- és kelet-európai régiót ez különösen hátrányosan érintené a reexporton keresztül.

A második Trump-elnökség akkor lehet előnyös Magyarországnak, ha Trump nem keményít be az EU-val szemben, az Orbán-kormány pedig kész csökkenteni függőségét az orosz gáztól, hiszen Trump az amerikai energiatermelés növelésére összpontosít. Ugyanakkor fokozódhat az amerikai nyomás azért, hogy a kormány csökkentse gazdasági kapcsolatait Kínával, ami éppen ellentétes az elmúlt időszakban gazdasági semlegesség stratégiájával, ráadásul a Pekingtől való levállás elvágná keleti partnereitől Magyarországot.

Miközben Magyarországnak némi előnyt jelenthetne Trump energiapolitikája és ipari fókusza, jelentős kihívásokkal is szembe kellene néznie, többek között a megnövekedett vámokkal és a Kínával való gazdasági kapcsolatok csökkentésére irányuló nyomással. A gazdasági portál úgy jellemzi a helyzetet, hogy Magyarország a gazdasági semlegesség helyett könnyen a gazdasági senkiföldjére kerülhet.

The post Orbán Viktor álmát éppen Donald Trump teheti rémálommá first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest