Orbán Viktor az árvízről: Komoly veszélyben voltunk

Thumbnail for 6112855

Magyarország megvédte magát és sokadik alkalommal bizonyítottuk be saját magunknak, hogy Magyarország ezt meg tudja csinálni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a TV2 Tények című műsorában kedden este.

A miniszterelnök, aki a dunaszekcsői védekezés megtekintése után érkezett az interjúra, azt közölte: végeredmény hirdethető, Magyarország-árvíz: 1:0, és bár az apadás szokott néha gondot okozni, de most erre sem számítanak. Az apadás felgyorsult és a legmagasabb vízállás két nappal hamarabb hagyja el az országot, mint amire számítottak – jelezte. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy a vízügyesek fantasztikus munkát végeztek, „le a kalappal”, és a katonák, rendőrök is jól dolgoztak.

Kitért arra is, hogy ez immár az ötödik árvíz, amely elleni védekezést miniszterelnökként felügyeli, de az állami és az önkormányzatok közötti együttműködés a védekezés során most működött a legolajozottabban. Izgalmas pillanatként jelölte meg a Lajtánál a gát átvágását és a víztömeg víztározóba engedését, mint mondta, ilyet még nem kellett elrendelnie.

A kormányfő szerint Magyarország nemzetközi összevetésben is kiemelkedő színvonalon védekezett az árhullám ellen,

és kifejtette, hogy ezt az is segítette, hogy mindig van két-három nap előnyünk a többi védekező országhoz képest. A csapadék nagyobb része ugyanis a hegyekben esik, így „ott a baj azonnal jelentkezik”, és mire ez a vízmennyiség Magyarországra érkezik, jobban fel lehet készülni a védekezésre.

Tehát jól védekeztünk, ez igaz, de van helyzeti előnyünk is.

Kiemelte, az árhullám levonulásával nagyon fontos szakasz kezdődik az árvízvédelemben, „van egy közegészségügyi teendő”, amelynek keretében közegészségügyi takarítást, rendrakást kell elvégezni.

Orbán hozzátette azt is, hogy a Dunán valaha tapasztalt egyik legnagyobb árvízként marad meg a magyar vízügy történetében a mostani, amelyben

komoly veszélyben is voltunk.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az ország hatalmas munkát végzett, és most már „az anekdoták jönnek elő, meg a lelkileg felemelő pillanatok”, de voltak veszélyes időszakok is.

Ha nem lett volna ilyen olajozott az együttműködés a védekezésben résztvevők között, ebből nagy baj is lehetett volna – jelentette ki.

(MTI)

The post Orbán Viktor az árvízről: Komoly veszélyben voltunk first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest