Öröklési szerződést kötött egy nő a műthetetlen, életveszélyes állapotban lévő szomszédjával

Thumbnail for 5867274

Pert indított a Pest Vármegyei Főügyészség annak a nőnek a tulajdonjoga törlése érdekében, aki öröklési szerződést kötött a súlyos beteg, életveszélyes állapotban lévő idős szomszédjával, hogy megszerezze a vagyonát.

Jagusztin Tamás, a Pest Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője lapunknak küldött tanulságos közleményében részletesen beszámolt arról, hogy miként húzták le az idős, segítségre és támogatásra szoruló nagybeteg asszonyt. Úgy fogalmazott, hogy az ilyen szándékból történő szerződéskötést a társadalom mélyen elítéli, amelyet a jog azzal fejez ki, hogy a szerződést úgynevezett „jóerkölcsbe” ütközőnek, vagyis semmisnek, tehát meg nem kötöttnek tekinti.

A nyugdíjas nő eleinte nem szorult segítségre, mert a testvérével élt együtt. A szomszédasszonya időnként segített neki ebben-abban, de nem lépte túl az átlagos jószomszédi viszony kereteit.

Az idős nő egészségi állapota azonban súlyosan megromlott, majd kórházba került. Ettől kezdve rendszeresen igénybe vette a szomszédja segítségét. A szomszéd a kórházba is bement hozzá, ahol látta az állapotát, illetve a kezelőorvosok tájékoztatásából tudta, hogy az idős hölgy súlyos állapotban van, műtétre alkalmatlan, gyenge a szervezete.

Ekkor a nő felvette a kapcsolatot egy ügyvéddel, és megbeszélte vele, hogy készítsen egy öröklési szerződést, valamint annak elkészítéséhez átadta az örökhagyó lefotózott személyes okiratait. Egy hét múlva meg is kötötték a szerződést. Az öröklési szerződés alapján a szomszéd nő természetbeni tartás fejében örökölte az örökhagyó ingatlanát, egy Pest vármegyei lakóház felét.

– közölte az ügyész.

Az idős nő egy hónap múlva elhunyt, és a hagyatéki eljárásban a közjegyző a szerződés alapján átadta az ingatlan hagyatékot a nőnek. Az áldozat hozzátartozója azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és az ügyészséghez fordult.

Az ügyészi álláspont szerint a nő akkor kötötte meg az öröklési szerződést az idős szomszédjával, amikor a kezelőorvosoktól, és a rendelkezésre álló orvosi iratokból tudta, hogy az örökhagyó életveszélyes állapotban van.

A kórházban azt mondták neki, hogy az idős asszony állapota annyira súlyos, hogy műteni sem lehet a betegségei miatt. Azaz a nőnek így tudnia kellett, hogy rendkívül rosszak az örökhagyó életkilátásai és a műthetetlen állapota miatt hamarosan meg fog halni. Ebből következően a szerződésből eredő kötelezettségeit nem, vagy legfeljebb rendkívül rövid ideig kell majd teljesítenie.

A főügyészség a fentiek miatt pert indított a nő tulajdonjogának törlése érdekében, tekintettel arra, hogy az öröklési szerződés jóerkölcsbe ütköző, ezáltal érvénytelen. Az ügyész keresetéről a Budapest Környéki Törvényszék fog dönteni.

The post Öröklési szerződést kötött egy nő a műthetetlen, életveszélyes állapotban lévő szomszédjával first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest