Örökre kitiltották Franciaországból Omar bin Ladent, aki festőművészként élt Normandiában

Thumbnail for 6138456

Kitiltották Franciaország területéről Omar bin Ladent, Oszama bin Laden egyik fiát, aki már el is hagyta az országot, jelentette be Bruno Retailleau belügyminiszter.

Omar bin Laden több éve a nyugat-franciaországi Normandiában élt egy brit állampolgár házastársaként, “2023-ban olyan megjegyzéseket tett közzé a közösségi oldalain, amelyek a terrorizmus dicsőítéseként értelmezhetők”, írta a döntés okáról Retailleau az X-en. Emiatt Orne megye prefektusa Franciaország területének elhagyására kötelezte és elérte bin Laden távozását.

Je prononce ce jour une interdiction administrative du territoire à l’encontre de M. Omar Binladin, fils aîné du terroriste international Oussama Ben Laden. M. Binladin, installé dans l’Orne depuis plusieurs années en tant que conjoint de ressortissante britannique, a accueilli…

— Bruno Retailleau (@BrunoRetailleau) October 8, 2024

„Az igazságszolgáltatás megerősítette ennek a nemzetbiztonsági érdekből hozott döntésnek a jogszerűségét, a közigazgatási beutazási tilalom pedig garantálja, hogy semmilyen okból nem térhet vissza Franciaországba”, írta a miniszter. A Le Figaro napilap értesülése szerint az érintett pedig már tavaly elhagyta Franciaországot.

Az al-Kaida dzsihadista szervezet alapítóját, és a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletek kitervelőjét, Oszama bin Ladent 2011-ben Pakisztánban ölték meg az amerikai különleges erők. A 43 éves Omar bin Laden Szaúd-Arábiában született, ott töltötte a gyermekkorát is, de élt Szudánban és Afganisztánban is.

Miután 19 évesen szakított az apjával, több arab országban tartózkodott huzamosabb ideig, majd 2016-ban Franciaországban telepedett le, ahol festőművészként élt Normandiában, többször voltak kiállításai, amelyek kapcsán interjúkat is adott a francia sajtónak.

A kiutasítási határozatot azért kapta, mert 2023. május 2-án, apja halálának évfordulóján, méltatta az emlékét. “A történelmet csak ilyen emberek vérével írják, hogy elmeséljük ezeknek a mártíroknak a történetét, akik történelmet írtak, nemzeteket építettek és dicsőséget hoztak. Az ő vérük a hitünk mentőövét jelenti az Ítélet Napjáig. Nyugodjanak békében” – írta Omar bin Laden a Twitter-oldalán, amelyet azóta felfüggesztettek. A Le Figaro szerint az ifjabb bin Laden ellen terrorizmus dicsőítése miatt indítottak vizsgálatot a francia hatóságok, szabadlábra helyezése után pedig kitoloncolták.

(via MTI)

The post Örökre kitiltották Franciaországból Omar bin Ladent, aki festőművészként élt Normandiában first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest