PB-palackokkal tudnak főzni a tapolcai Y-házak lakói, az egyiket szándékosan robbanthatták fel

Thumbnail for 6136186

Szándékosan idézhette elő a gázrobbanást a tapolcai Y házak egyik épületében vasárnap este egy fiatalember, aki súlyos égési sérüléseket szenvedett, értesült a 24.hu.

Dobó Zoltán polgármester a Tapolcai Média élő adásában beszélt arról az esetet követően, hogy „Tapolcán van lelki egészség központ, így ha valakinek mentális problémái vannak, és nincs benne a szociális vagy egészségügyi ellátó rendszerben, a családtagok, ismerősök segítsenek ezzel az információval neki, hogy kerüljenek kezelés alá. Mindenki összerakhatja a képet, hogy mire gondolok.”

Lapunk megkereste a településvezetőt, hogy pontosan mire célzott a kijelentésével. Mint mondta,

arra gondoltam, hogy nem zárható ki az önkezűség és a szándékosság ebben az ügyben. Egy fiatalember sérült meg, aki egyedül tartózkodott a lakásban. Mentálhigiénés problémái voltak, többször fenyegetőzött öngyilkossággal.

Hozzátette, azért hangsúlyozzák a lelki segélynyújtás fontosságát, mert ha nem véletlen esemény volt, és beigazolódik a szándékosság gyanúja, akkor a mostani esetben is több száz embert sodort veszélybe az elkövető.

Dobó Zoltán hangsúlyozta, nem ő a nyomozóhatóság, de az biztos, hogy a rendőrség bűnügyi helyszínként kezelte a lakást, és az is tény, hogy a sérültet bűnügyi őrizetben szállították kórházba. Kerestük a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságot is, hogy indítottak-e nyomozást az ügyben, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Úgy tudjuk, hogy a tegnap éjjeli vizsgálatok alapján az áldozat testének 30 százaléka égett meg, de a légútjai épek maradtak.

A helyszínen nagy volt a riadalom, de mostanra mindenki visszatérhetett otthonába. A Katasztrófavédelem a 24.hu megkeresésére azt írta, a detonáció miatt kiürített épületet statikus vizsgálta, a lakók este fél tíz után visszatérhettek a detonációval nem érintett lakásokba. Dobó Zoltán szerint az épület szerkezetében nem esett kár,

a robbanófalak tették a dolgukat, utat engedtek a nagy erejű detonációnak, ami 45-50 méterre elrepítette a külső falak darabjait.

Ugyanakkor továbbra is arra kérik az érintett lakókat, hogy az erkélyeket ne használják, mert a korlátok és mellvédek állékonyságát még meg kell vizsgálni.

Az Y-házakról

Tapolca Bauxitváros nevű lakótelepének építészetileg legfontosabb részei, a köznyelvben Y-házakként élő épületcsoport 1972-ben, a Zala Megyei Állami Építőipari Vállalatnál dolgozó Kiss Tamás tervei nyomán kezdett kiemelkedni a földből, és azonnal a környék gravitációs pontjává vált, hiszen a házgyári panelek helyett helyszínen öntött elemekből született lakáscsoport méretei messze meghaladták a környék beépítéseit.

A kilenc ház formájának megalkotásakor az építész a környező domborzati elemeket vette alapul – a szakirodalomban épp ezért sokszor lakódombokként hivatkoznak rá –, az eredmény azonban sosem szervesült igazán, az összkomfortos otthonokban való mindennapok pedig az évek múlásával egyre nagyobb problémák elé állították a lakókat, hiszen a karbantartások elmaradása miatt az általános állapotuk egyre csökkent, egy átfogó felújításra pedig nem igazán látszik esély.

A szintenként egyre csökkenő, 4, 3, 2, majd 1 lakást magukban foglaló, háromszárnyú struktúrák építése közel másfél évtizeden át elnyúlt: a kilencszáz lakóegység közül az utolsót csak 1986-ban vehették birtokba az első lakók.

A polgármester kérdésünkre válaszolva kijelentette, nem lehet párhuzamot vonni a vasárnapi, és a májusi gázrobbanás között. Akkor szintén az Y-házakban gázpalackok cseréje közben következett be a detonáció, amely kidöntött több falat és ajtókat szakított ki a helyükből.

A polgármestertől megtudtuk,

az Y-házak épületei nem alkalmasak arra, hogy a vezetékes gázt bevezessék oda, így a legtöbben PB-gázpalackkal vagy hagyományos villanytűzhellyel főznek. Májusban szintén történt egy robbanás az épületegyüttesben, akkor gázpalackok cseréje közben következett be a detonáció, amely kidöntött több falat és ajtókat szakított ki a helyükből. A polgármester kérdésünkre válaszolva viszont kijelentette, hogy nem lehet párhuzamot vonni a kettő eset között, már csak azért sem, mert utóbbinál fennáll a szándékosság eshetősége. Ez mentálhigiéniés, és nem technikai probléma előzhette meg.

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

The post PB-palackokkal tudnak főzni a tapolcai Y-házak lakói, az egyiket szándékosan robbanthatták fel first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest