Pertársaságot alakítanak a NER-közeli bánya károsultjai, akiknek egy fillért nem ad az Orbán-kormány

Thumbnail for 6130947

Pertársaságot alakítottak a tavalyi recski sárlavina károsultjai – tudta meg a 24.hu Magyar György ügyvédtől.

Az elején a sértettek közül csak egy család érdekében terveztünk úgynevezett mintapert indítani. Az idei évben azonban már többen jelezték a sárlavina által elöntött utcából, hogy ők is szeretnék, hogy az ügyüket képviseljük. Így vannak most már féltucatnyian ebben a perközösségben

– közölte Magyar.

Tavaly júniusban villámárvíz zúdult Recskre, a falu feletti bányában felállított támfalból pedig iszaplavina ömlött a Hunyadi sorra, ahonnan emiatt több mint húsz ingatlanból költöztették ki a helyieket. A kéttucatnyi ház több mint felét érte el a sár, mások nem kaptak közvetlenül belőle, ennek ellenére menniük kellett, mert a katasztrófavédelem szerint veszélyben voltak a Kósa Lajos Fidesz-alelnök barátjához, Fiák Istvánhoz köthető bánya (Andezit-Bau Zrt.) miatt. A cég felelősségét és jogsértéseit a sárlavina után hónapokkal egy állami vizsgálat is világosan kimondta. (A recski polgármester szerint a bánya másik tulajdonosa korábban azzal dicsekedett, hogy milyen jó barátja neki Kósa Lajos meg Szijjártó Péter.)

Pár héttel a 2023-as sárlavina után Orbán Viktor el is különített 500 millió forintot a kártalanításra, ám az erről szóló kormányhatározatot nemrég visszavonta a kormány – mások mellett a Sorsok Háza-projekttel együtt – egy 130 pontos megszorítócsomag részeként. Épp ezért aktuális újra a kérdés, mi lesz a károsultakkal, hogy áll a helyzetük – ha már a beígért állami támogatásra nem számíthatnak.

Összeállt a perhez szükséges anyag

Többször is jártunk a helyszínen az eset után. A sárlavina által érintett házak lakói közül akadtak olyanok,

  • akiknek el kellett hagyniuk az ingatlant, mert olyan mértékben rongálta meg a falakat és a lakás belsőjét a lezúduló iszap, hogy nem tudták utána az ingatlanjukat használni,
  • akik visszaköltöztek, igaz, azzal a félelemmel, hogy egy következő esőnél ismét ott lesz a sárlavina veszélye,
  • illetve olyanok, akik megpróbáltak új ingatlant keresni a Lakásalap bevonásával (erről később bővebben írunk majd).

Bárhogy is döntöttek az érintett recskiek, egy biztos: az ingatlanjukat így vagy úgy – különböző mértékben – kár érte. Kártérítést mégsem kaptak eddig.

Magyar György most azt mondja a 24.hu-nak, hogy a sárlavináért felelős cég a mai napig nem fizetett kártalanítást. Az ügyvéd azt is elmondta, hogy az időközben zrt.-vé alakult cég, az Andezit-Bau jogi képviselőjével az idén egész nyáron egyeztettek, de ez eredménytelenül zárult, miután az ellenérdekelt fél – Magyar szerint – a látszat ellenére komolytalanul állt az ügyhöz.

Hónapokig az ment, hogy a cég szeretne megállapodni, erre kaptunk tőlük ígéretet. Később pedig már az volt a cég igénye, hogy a lakók menjenek el a házaikból, mert nekik szükségük van arra a területre a bányászati tevékenységgel összefüggő közlekedés, illetve kitermelés miatt. Kártérítést ők nem adtak, az állam pedig most már hivatalosan is kiszállt ebből a történetből, ezzel pedig magára hagyta ezeket az embereket, azaz másodrangú állampolgároknak tekinti őket. Így nem maradt más lehetőségünk, minthogy a bíróság előtt harcoljuk ki a kártérítést.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu Magyar György

Az ügyvéd hozzátette: a per elindítását jelentő kereset benyújtása ezekben a hetekben aktuális, mostanra állt ugyanis össze az a háttéranyag és információmennyiség, amely a pertársaságban történő fellépést lehetővé teszi.

Egy ideje nem dolgoznak a bányában

Időközben Recskről többen jelezték a 24.hu-nak, hogy hónapok óta nem működik a bánya, nem történik kitermelés.

A falu független polgármestere, Nagy Sándor nem tud arról, hogy bezárt volna a bánya, a településvezető a 24.hu-nak azt mondta: tudomása szerint csupán átmeneti a fennakadás, és valamilyen belső vita lehet az oka. A cég ugyanakkor nem reagált az ezt firtató kérdésünkre.

Az Andezit-Bau tavaly már 121 milliós nyereséget produkált, igaz, közben a kötelezettségei (azaz a tartozásai) a 2022-es 362 millióról tavalyra 909 millióra növekedtek az Opten adatai szerint. Érdeklődtünk a cégnél a kártalanítással kapcsolatos álláspontjukról, ám a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal sem kaptunk tőlük választ.

Megtalálták az okát, miért ne adják oda a pénzt

Azt már tavasszal megírtuk, hogy a kormány nagyon nem akarja odaadni a tavaly beígért több száz millió forintnyi állami segítséget, noha a károsultak jellemzően szegény, szerény jövedelemből élő emberek, az ügy pedig a parlamentben is többször felvetődött.

Hogy miért nem kapják meg az elkülönített 500 milliót, illetve annak egy részét a károsultak, azt Nagy Sándor polgármestertől tudtuk meg még tavasszal, amikor lapunknak elmondta: az Orbán Viktor által kiszignózott 500 milliós támogatást „csak úgy nem adják oda, ahhoz kellett volna a Belügyminisztérium támogatói okirata is. Ez viszont nem született meg.”

Ennek oka pedig az volt a polgármester szerint,

hogy a sárlavina által érintett recski ingatlanokat több szakértő is felmérte, jöttek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, illetve a Heves Vármegyei Kormányhivatal részéről is a Belügyminisztérium felkérésére, de ezek a vizsgálatok mind azt támasztották alá, hogy a házak statikailag nem sérültek meg. Nekem mondták is már akkor a szakértők, hogy erre nem fognak 500 milliót adni, higgyem el nekik. Mert, ha erre adnának félmilliárdot, akkor nem lenne megállás, a nagyobb viharkárokat is mind a kormánynak kellene fizetnie. Így aztán a lakók visszaköltözéséhez elég volt egy takarítás, mert az ingatlanok nem váltak életveszélyessé.

Később a Belügyminisztérium ezt megerősítve azt írta a 24.hu-nak, hogy a „szakértői vizsgálatok megállapították, az érintett épületekben a rendkívüli időjárás állékonysági veszélyhelyzetet nem okozott, a hosszú távú használhatóságot, lakhatóságot befolyásoló körülmény nem merült fel. A szakértői megállapításokra figyelemmel a Belügyminisztérium a támogatói okiratot nem adta ki.”

Farkas Norbert / 24.hu

Több család lakhatása is rendeződött

A recski történetben tavaly tűnt fel egy szervezet, amely szeretett volna segíteni a károsultaknak. Tudni kell, hogy a szóban forgó MR Lakásalap egy nonprofit szervezetet, amelyet a Magyar Református Egyház és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapított, a recski ügy rendezésébe pedig állami felkérésre került tavaly. Fontos megjegyezni, hogy az MR Lakásalap nem klasszikus kártalanítást végez, hanem a kezelésében lévő ingatlanokat ajánlja fel a recskieknek bérlésre vagy megvásárlásra – kinek mire van kerete, lehetősége. De nem automatikus cserére, legfeljebb beszámításra. Azaz segítséget nyújtanak, ami valakinek lehet megoldás, másnak nem feltétlenül – esete válogatja.

Megkerestük a szervezetet, jelenleg hogy állnak a recski helyzettel. Azt írták, hogy eddig öt esetben már lezárult a rendezési folyamat. Azaz:

  • egy család MR-bérlő,
  • kettő család MR-bérlő, szerződésbe épített részletvételes vásárlási lehetőséggel,
  • kettő család vásárolt MR-ingatlant részletfizetéssel, élethelyzetre szabott, kedvezményes konstrukcióban,
  • továbbá folyamatban van még egy ingatlanvásárlás.

A Heves Vármegyei Rendőrkapitányság tavaly indított nyomozást foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. A rendőrség arról tájékoztatta most a 24.hu-t, hogy a nyomozás még mindig folyamatban van.

Korábban az ügynek tágabb összefüggéseit is körbejártuk. Megírtuk, hogy a sárlavina előtt is ismert volt a villámárvízveszély a NER-közeli bányánál, a hatóságok mégsem vették komolyan a helyzetet. Egy korábbi kormánytisztviselő pedig azt mondta lapunknak: az Orbán-kormány lebontotta a természetvédelmet, a recski bánya körüli pusztítás pedig épp ezt mutatja be.

Kapcsolódó
„Bányát nyitni házak közt? Megőrült valaki? Addig fognak lövöldözni, amíg ránk nem dől a hegy”

Szélsőséges indulatok dúlnak Recsken, ahol a lakóházak közelében készítik elő az új kőbányát. Mer-e ugrálni a polgármester, ha a másik oldalon kormányzati hátszéllel érkező vállalkozót lát? Számítanak-e a helyiek? Riport a Mátrából.

The post Pertársaságot alakítanak a NER-közeli bánya károsultjai, akiknek egy fillért nem ad az Orbán-kormány first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest