Élelmiszer-biztonsági ellenőrzést tartottak három fővárosi bevásárlóközpontban. Az Árkád, a Westend és a Pólus Center ételudvarában összesen tizenkét vendéglátó egységet vizsgáltak meg, és ennek során súlyos higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságokat tártak fel – közölte a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság szerdán az MTI-vel.
Az ellenőrzések során a szakemberek több egységnél sérült padló-, fal- és mennyezetburkolatot találtak, melyek nehezítették a felületek tisztán tartását és elősegítették a kártevők megtelepedését. A vizsgálatok alatt az is kiderült, hogy a nem megfelelően karbantartott szellőzőrendszerek a zsíros lerakódások és visszafolyások miatt rontották az elszívás hatékonyságát – írták.
A hatóság hiányosságokat talált a nyersanyagok és készételek elkülönített tárolásával kapcsolatban, valamint megállapította, hogy több helyszínen nem megfelelő módon választották el a különböző higiéniai szintű munkafolyamatokat. A házhoz szállításból eredő megnövekedett árukészlet a korlátozott raktárkapacitással párosulva szintén élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentett – állapították meg.
A közlemény szerint a Pólus Center ételudvarában kiemelten aggályos körülményeket talált a hatóság, ahol központi tálcamosó hiányában a vendégtálcák mosogatása a konyhai vagy zöldség-előkészítő helyiségekben történt, ami súlyos higiéniai kifogásokat vetett fel.
Több vendéglátóegységben az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek általános, sablonos dokumentációra épültek, amelyek nem feleltek meg az adott konyhatechnológiai eljárásokra vonatkozó követelményeknek. A dolgozók sok esetben nem kaptak megfelelő élelmiszer-higiéniai oktatást, illetve több egységben nem tudták bemutatni érvényes egészségügyi alkalmassági igazolásukat sem.
A vizsgált élelmiszerek közül tizennégy tétel lejárt minőségmegőrzési idejű, tizenhat tétel lejárt fogyaszthatósági idejű, huszonegy tétel jelöletlen és nyomon követhetetlen volt, egy tételt pedig helytelen fagyasztási technológiával kezeltek, ezért az ellenőrzések eredményeként a hatóság azokat azonnal kivonta a forgalomból – közölték.
A feltárt súlyos élelmiszer-higiéniai és -biztonsági hiányosságok miatt mind a tizenkét ellenőrzött vendéglátóhely ellen eljárás indult.
The post Plázás éttermeket ellenőriztek, mindenhol baj volt az élelmiszer-biztonsággal first appeared on 24.hu.
Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu