Rejtély, hogy mi rejtőzik a hatalmas tengeri üreg mélyén

Thumbnail for 5863756

Sikerült megerősíteni, hogy a délkelet-mexikói Chetumal-öbölben fekvő formáció a világ legmélyebb tenger alatti víznyelője – írja a The Independent. Az, hogy mi is található a képződmény alján, továbbra is rejtély.

A Taam Ja’ Kék Lyuk legalább 420 méter mély.

Ezzel megelőzi a Dél-kínai-tengerben lévő Sárkány Kék Lyukat, amelynek feneke nagyjából 300 méterrel a tengerszint alatt húzódik.

A kék lyukak tengeri víznyelők, amelyek akkor alakulnak ki, amikor a víz a repedéseken keresztül beszivárogva ásványi anyagokat old fel. A Taam Ja’ Kék Lyukat 2021-ben fedezték fel nem messze a dinoszauruszokat kipusztító aszteroida becsapódási helyétől. Eleinte úgy becsülték, hogy 275 méteres lehet, az intenzívebb vizsgálatok azonban a közelmúltban feltárták, hogy ennél jóval mélyebb.

A kutatók 2023 decemberében horgonyoztak le a formációnál, majd műszereket engedtek le. Az üreg aljáig nem értek le, de megállapították, hogy legalább 420 méter mély, a képződményben pedig különböző hőmérsékletű és sótartalmú rétegek vannak.

Az egyik, körülbelül 400 méteres mélységben lévő rétegben a sótartalom és a hőmérséklet értékei megközelítették a közeli Karib-tengerében lévő értékeket. Ez arra utalhat, hogy a mélyben egy összeköttetés lehet. A szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy a víznyelőben különleges élővilág alakult ki.

The post Rejtély, hogy mi rejtőzik a hatalmas tengeri üreg mélyén first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest