Rejtélyes pénz a külügyhöz köthető alapítványnál

Thumbnail for 5960856

A kormány 2021-ben hozta létre a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványt közérdekű vagyonkezelőként. Az Átlátszó a 2023-as beszámolója alapján azt írja, tavaly az alapítványnak 5,9 milliárd forintos bevétele lett két tételből. Kapott 5,4 milliárd támogatást, 507 milliós lett a kamatbevétele. A költségek levonása után 5,8 milliárdos volt a profit.

A beszámolóban azt a táblázatot nem töltötték ki, amelyben a támogatásokat kell részletezni, így nem tudni, az 5,4 milliárd forintot honnan kapták.

A portál szerint az összeg nagysága miatt inkább az államkasszából és nem magánszemélyek adományaiból jöhetett pénz. A korábban az alapítánynak ajándékozott cégek viszont veszteségesek lettek.

A Manevi Zrt. majdnem 2 milliárd, a Comitatus-Energia Zrt. 620 millió forintos mínuszt hozott össze. A két céget tavaly is 30 milliárd forintos értéken tartotta nyilván az alapítvány, így értékük kétszer annyi most, mint amennyi a KEOMA megalakulásakor volt a bírósági bejegyző határozat szerint.

Az alapítvány kuratóriumának elnöke Magyar Levente külügyi államtitkár, Szijjártó Péter miniszter jobbkeze és helyettese. A főigazgató Pacsay-Tomassich Orsolya volt külügyi államtitkár, jelenleg a külügy alá tartozó Magyar Diplomáciai Akadémia elnöke. Kuratóriumi tag még Jákli Gergely, Paks II. Zrt. vezérigazgatója, Kiss-Parciu Péter külügyi helyettes államtitkár és Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram volt vezetője.

The post Rejtélyes pénz a külügyhöz köthető alapítványnál first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest