Ritka esemény fedheti fel a Stonehenge titkát

Thumbnail for 5867028

Ritka égi jelenség mutathatja meg, hogy a Stonehenge igazodik-e a hold bizonyos pozícióihoz – írja a The Independent. A Stonehenge és a nap kapcsolata meglehetősen jól ismert, egy hipotézis alapján azonban a struktúra bizonyos időszakokban a holdkeltéhez és nyugtához is igazodik.

18,6 évente egyszer a hold a lehető legészakabbra kel és a legdélebbre nyugszik a horizonton, ilyenkor a nyári napnál magasabbra, de a téli napnál alacsonyabbra kerül az égbolton.

Egyes kutatók azt feltételezik, hogy erre a Stonehenge ősi építői is felfigyeltek, és ez befolyásolta a struktúra kialakítását.

Az ikonikus építmény számos kisebb elemet tartalmaz, például 56 kör alakban elhelyezett gödröt és négy álláskövet. Utóbbiak elhelyezkedése alapján lehetséges, hogy a ritka égi esemény idején épp a hold pozíciójához igazodnak.

Mint Clive Ruggles, a Leicesteri Egyetem munkatársa kiemelte, a Stonehenge és a nap kapcsolata jól ismert, a holddal való viszonya viszont kevésbé. „A négy álláskő a hold szélső pozícióihoz igazodik, a kutatók pedig évek óta vitatkoznak arról, hogy ez szándékos-e, és ha igen, hogyan valósult meg, és mi lehetett a célja” – tette hozzá.

A ritka esemény lehetővé tenné a csillagászok számára, hogy tovább vizsgálják az emlékmű rejtélyeit és az égi jelenségekkel való kapcsolatát. Amanda Chadburn, az Oxford Egyetem régésze szerint a megfigyelésekre 2024-ben és 2025-ben lesz lehetőség, a szakértők ekkor remélhetőleg dokumentálhatják a holdkeltéhez és holdnyugtához való igazodást.

Kapcsolódó
„Én vagyok az egyetlen élő ember, aki a Stonehenge-ben végzett feltárást”

Timothy Darvillal, a Stonehenge és a neolitikum kimagasló kutatójával beszélgettünk.

The post Ritka esemény fedheti fel a Stonehenge titkát first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest