Robottal merültek le egy mélytengeri vulkánhoz

Thumbnail for 6141366

A mélytengeri ökoszisztémák újabb furcsa életformáit örökítették meg az Amerikai Szamoa körüli vizekben – írja az IFLScience. A felvételeket egy, a NOAA Ocean Exploration részvételével zajló expedíción készítették.

A szakemberek az EV Nautilus kutatóhajó fedélzetéről engedtek le robotizált tengeralattjárókat, az expedíció 20 napig tartott. A most bemutatott videót két merülés során rögzítették a Vailulu’unál, ez a legaktívabb szamoai tenger alatti vulkán.

2005 óta a mostani volt az első alkalom, amikor emberi szem látta a régiót, az eszközök 600–1500 méteres mélységig jutottak.

A csapat számos érdekességet észlelt, köztük egy, a Chaunacops nembe sorolható halat. A csoportba furcsa, egészen békaszerű fajok tartoznak. Ezt követően egy, az Ogcocephalidae családhoz tartozó, gyönyörűen mintázott, tüskés hal következett 892 méteres mélységben.

A Vailulu’ut 1975-ben fedezték fel, a hegy 4200 méterrel emelkedik a tengerfenék fölé, és 2 kilométer átmérőjű kráterrel rendelkezik. A hasonló, felszín alatti vulkánok gyakran lenyűgöző élővilágnak adnak otthont.

A világ óceánjaiban számos tengerfenéki hegyvonulat található, ezek nagy része azonban még feltérképezetlen. Az ilyen területeken megannyi faj várja a felfedezést.

The post Robottal merültek le egy mélytengeri vulkánhoz first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest