Egyre többen főznek napjainkban olívaolajjal, nem véletlenül, hiszen más olajokhoz képest egy egészségesebb alternatívát jelent. Azt ugyanakkor talán kevesen tudják, hogy a minőség és az ízvilág megtartása érdekében hogyan is kellene otthonunkban tárolni az élelmiszert.
A Michigani Állami Egyetem közlése szerint ha az olívaolajat oxigénnek, fénynek, vagy hőnek tesszük ki, akkor relatíve gyorsan avassá válhat. De ha megfelelően tároljuk, akkor ez könnyen elkerülhető.
Iparági szakértők azt javasolják, hogy az olívaolajat 13-16 Celsius-fok között kellene tárolni, de ha 21 fokos szobahőmérsékleten van, az is az „oké” kategóriában tartozik.
Az viszont már nem, ha valaki a jellemzően melegebb konyhában, esetleg a sütő, főzőlap közelében helyezi el az olívaolajat, mert itt nagyon hamar romlásnak indulhat. Ha a konyhában jellemzően melegebb van a 21 fokos átlagnál, akkor a legjobb minőséget úgy tudjuk elérni, ha a hűtőbe tesszük az olajat.
Itt ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy bár a hosszú távú tárolás esetére a hűtés jó opció, de ez nem igaz a prémium extra szűz olívaolajakra, mert megszilárdulhatnak és zavarossá válhatnak. Ezeknél egy kisebb adagot tároljunk mindig alacsonyabb szobahőmérséklet kimérve egy edényben, hogy azonnal fel tudjuk használni, ha szükségünk van rá.
És amit még fontos tudni: a borral ellentétben az olívaolaj nem lesz jobb attól, mert idősödik. Az olívaolaj az öregedéssel folyamatosan lebomlik, egyre savasabbá válik, az ízéből pedig érezhetően veszít.
Az olívaolaj akkor a legjobb, ha a vásárlástól számított egy éven belül fel is használjuk, figyelmeztet a Michigani Állami Egyetem.
The post Rosszul járhat, ha így tárolja az olívaolajat first appeared on 24.hu.
Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu