Tax Foundation: Magyarország 7. az „adószépségversenyen” 

Thumbnail for 6171480

A Tax Foundation független adópolitikai kutatószervezet idei „adószépségversenyét” immár 11. alkalommal nyerte Észtország, megelőzve Lettországot és Új-Zélandot. Magyarország a tavalyi 11. helyezés után idén összesítésben a hetedik lett, ráadásul Varga Mihály pénzügyminiszter további adócsökkentéseket ígér – írja az Index.

Magyar Csaba okleveles adószakértő a portálnak azt mondta: a szervezet minden évben elkészíti úgynevezett Nemzetközi Adóversenyképességi Mutatóját, amely versenyezteti az országok adórendszereit. A két fő szempont a versenyképesség, illetve a függetlenség. A részt vevő államoknál vizsgálják a társasági adót, a személyi jövedelemadót, a fogyasztási adókat, a vagyonadókat, a külföldön szerzett jövedelmek adóztatását.

Magyarországot az áfa húz vissza

Magyarország a társasági adónál a 4., az szja-nál az 5., a nemzetközi adózás területén 3. lett. Az adószakértő ezt azzal magyarázza, hogy hazánk adóegyezményeiben számos külföldi jövedelmet mentesít itthon az adózás alól. A szakérő szerint Magyarország helyzetét leginkább az áfa mértéke rontja le,

itt harminchatodikak vagyunk, ezenfelül az ingatlanvásárlás esetén a forgalmi érték utáni vagyonszerzési illetéket sem értékelte nagyra a zsűri.

Magyar Csaba szerint két iskola létezik: főleg a nagyobb államok hirdetik, hogy az adóverseny káros, míg a kisebbek azt, hogy kedvező. Az előbbi hozzáállás oka, hogy az OECD és az EU úgy látja, az államok közötti adóverseny torzítja a piaci működést. Egyenlő feltételek mellett a verseny mindig előnyös, de a nemzetállami gondolkodásban az adóztatást is a protekcionizmus hatja át, minden állam kész cselezni azért, hogy a szomszéd ország helyett magához édesgesse a külföldi befektetőt.

The post Tax Foundation: Magyarország 7. az „adószépségversenyen” first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest