Telex: egy bolgár cég adta tovább a Hezbollahnak a felrobbant csipogókat

Thumbnail for 6102315

Valójában egy szófiai székhelyű cég vásárolta Tajvanról azokat a személyhívókat, amelyeket végül a Hezbollahnak adtak el, a magyar mindössze közvetítő szerepet játszott, a kedden Libanon-szerte felrobbantott eszközök soha nem is voltak Magyarországon – írja az ügyre rálátó források hivatkozva a Telex.

Noha papíron tényleg a budapesti székhelyű BAC Consulting kötött szerződést a Gold Apollóval, maga a cég valójában semmilyen tevékenységet nem végzett: irodája sincs, mindössze egy székhelyszolgáltatóhoz van bejelentve. A személyhívókat egy bolgár cég, a Norta Global Ltd. vásárolta meg, szállította el Tajvanról Libanonba, ahol a Hezbollahnak értékesítette az eszközöket, írja a lap.

A bolgár céget 2022-ben áprilisában alapították, egy norvég tulajdonosa van. A magyar céghez hasonlóan a Norta Global is egy székhelyszolgáltatóhoz van bejegyezve, gyártási tevékenységet vélhetően nem végeznek.

Azt egyelőre nem tudni, hogy közvetítőként a magyar cég ügyvezetőjét, Cristiana Bársony-Arcidiaconót milyen mélységig avathatták be az ügy hátterébe, de

a Telex információi szerint a magyar cég eleve csak azért kellett, hogy a bolgár szálat elfedje.Az első hírek szerint a Hezbollah fegyveresei által használt AR-924-es személyi hívókat a Magyarországon működő BAC gyártotta. Azóta megszólalt a felrobbant csipogók gyártásával hírbe hozott budapesti cég ügyvezetője és a kormány kormány is.

Ahogy azt lapunk is megírta, kedden egyszerre több helyen robbantak fel a Hezbollah tagjai által kommunikációra használt személyi hívók, aminek következtében legkevesebb 11 ember, köztük egy gyerek meghalt és csaknem háromezren megsebesültek. Az akció mögött Izrael állhat, ám az egyelőre nem világos, hogyan és mikor került a majdnem háromezer eszközbe a kedden aktivált robbanóanyag. Szerdán újabb robbanások történtek Libanonban: a felrobbant kézi rádiók az egészségügyi minisztérium szerint kilenc embert megöltek és legalább háromszázat megsebesítettek.

The post Telex: egy bolgár cég adta tovább a Hezbollahnak a felrobbant csipogókat first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest