Tényleg fázósabbak a nők, mint a férfiak?

Thumbnail for 5872092

Ősrégi sztereotípia, hogy a nők fázósabbak, mint a férfiak, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) pedig most megvizsgálta, hogy tényleg igaz-e ez a feltételezés. A kutatóknak az is célja volt, hogy jobban megértsék, hogyan szabályozza az emberi szervezet a saját belső testhőjét, írja a hvg.

A kísérlet alapját 16 nő és 12 férfi adatai adták, akiknél kezdésként elvégeztek néhány vizsgálatot: megmérték a testhőmérsékletüket, majd beültették őket egy klímával szabályozott hőmérsékletű helyiségbe öt órára. Ezalatt különböző hőmérsékletnek tették ki őket 17 és 31 Celsius-fok között.

A kutatók ez idő alatt rendszeresen méregették a testhőmérsékletüket, illetve kérdezgették őket, hogy fáznak-e – és az esetleges hidegrázást is figyelték. A Gizmodo összefoglalója szerint nem találtak jelentős különbséget a vizsgálatok során a férfiak és a nők saját bevalláson alapuló hőkomfortja között.

A sztereotípiával ellenkezőleg a nőknél alacsonyabb a „kritikus hőmérséklet”, vagyis a testük anyagcsere-változtatásokat eszközöl, hogy melegen tartsa őket.

A gyakorlatban a nők testhőmérséklete végül magasabb volt a férfiakénál, ahogy csökkent a helyiség hőmérséklete. A PNAS folyóiratban közölt tanulmány szerzői szerint ezek a kis különbségek is csak annak tudhatók be, hogy a nők teste jellemzően kisebb, míg a testzsír-százalékuk magasabb, mint a férfiaké úgy általában.

A kutatók szerint a hőérzet különbségei sokkal inkább abból fakadnak, hogy kinek milyen méretű a teste, és kevésbé a neméből. A mint azonban kicsi volt, így további kutatásokra lehet szükség ahhoz, hogy a vita végére pontot tegyenek.

Kapcsolódó
Tényleg életünk végéig nő az orrunk és a fülünk?

Az orrunk és a fülünk sokkal nagyobbnak tűnik idős korunkra, a növekedés azonban nem teljesen igaz.

The post Tényleg fázósabbak a nők, mint a férfiak? first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest