Tényleg meg kell mosni a rizst főzés előtt?

Thumbnail for 6429389

A rizs az egyik legnépszerűbb élelmiszer, elkészítésével kapcsolatban azonban számos városi legenda kering. Az egyik sokat vitatott kérdés, hogy meg kell-e mosni a szemeket feldolgozás előtt – most ennek járt utána az IFLScience.

Tény, hogy a rizszsizsik (Sitophilus oryzae) képes bejutni a zacskókba, ahol észrevétlenül befúrhatja magát az ételbe. A faj nem különösebben ritka, és elfogyasztása ugyan nem veszélyes, ennek ellenére érdemes figyelni jelenlétére.

A rizszsizsikek nevük dacára egyéb növényeket, így kukoricát és más gabonaféléket is elfogyasztanak. A faj az ormányosbogarak közé tartozik, legfőbb ismertetőjegye a hosszúkás orr. Amellett, hogy megeszi a szemek belsejét, nőstény egyedei beléjük is petéznek, így képesek megfertőzni a konyhát.

Az ipari rizstermesztés részeként bizonyos fokú füstöléssel próbálják távol tartani a kártevőket, de a megoldás ritkán 100 százalékos hatékonyságú. A kifejlett rovarokat ugyan kiszűrhetik ezzel, a lárvákat viszont nehezebb kiiktatni.

A lárvák képesek a rizsszemeket teljesen üresre rágni, majd kikelni, a szabadba jutva pedig elkezdhetik a szaporodást. Emiatt már néhány lárva is elegendő ahhoz, hogy amennyiben a csomagot hónapokig nem megfelelően tárolják, teljesen tönkretegyék az ételt.

A vizsgálatok alapján a legtöbb zsizsik a nyers, hántolt szemekben van jelen, ezért a kártevők annál gyakoribbak, minél közelebb van a rizs a forráshoz. Az importált és részben főzött rizsben kisebb eséllyel fordulnak elő, a szakértők szerint a hősterilizálás hatékonyan minimalizálja a fertőzés esélyét.

Ennek ellenére néhány rovar így is bejuthat a fogyasztók éléskamrájába.

Bár néhány zsizsik elfogyasztásától senkinek sem lesz baja, ha valakit zavar az extra fehérje gondolata, valóban nem árt lemosni a szemeket.

A legjobb technika mégis a megelőzés: ha a rizst légmentesen záró edényben, hűvös, száraz helyen tartjuk, a zsizsikek valószínűleg nem tudnak elszaporodni. Ezzel nemcsak az esetleges kellemetlenségektől óvhatjuk meg magunkat, hanem azt is elkerülhetjük, hogy a csomagolás tartalma tönkremenjen.

A rizs fogyasztás előtti megmosása mellett egyébként egyéb érvek is szólnak, a leöblítéssel többek között eltávolíthatjuk a csomagolásról leváló apró műanyagtörmelékeket, illetve egyéb szennyeződéseket. A vizsgálatok alapján ugyanakkor az a szakácsok körében népszerű elmélet nem igaz, hogy a mosással csökkenthető a szemek keményítőtartalma.

The post Tényleg meg kell mosni a rizst főzés előtt? first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest