Tíz népszerű cikkünk – négyéves a Heti Fortepan blog

Thumbnail for 6106944

„Döglovakból élek, nem tudom, meddig fogom bírni” – a 80 éves Don-kanyari katasztrófa képei

Fehér Antal / Ladinek Viktor / Fortepan

Mínusz 20-30 fok, ócska felszerelés, végletekig kimerült katonák és a szovjet túlerővel szemben semmire nem elég fegyverzet: az 1943. január 12-én váratlanul érkező orosz támadás egy hét alatt szétzúzta a 2. magyar hadsereget. A Don-kanyar katasztrófája a Fortepan képein keresztül.

Írta: Kolozsi Ádám | Képszerkesztő: Tamási Miklós és Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

Mára kissé megfakult az emléke néhány magyar csillagnak

Fortepan Takács Marika tévébemondónő az 1970-es évek közepén.

A szobrász, akit épp olyan jól ismertek Hollywoodban, mint Budapesten, a primadonna, aki a mosolyával megőrjítette a várost, vagy a filmsztár, aki néhány év csillogás után nyomtalanul eltűnt. Történetek és erős képek egykori ideálokról.

Írta: Lukács Zsolt | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

Száz négyszögöl éden – Építészeti rémálommá vált a városlakók álma, a víkendház

Fortepan 1969.

Az utóbbi száz évben kétszer is előfordult, hogy a hatalom a középosztály boldogítására használta a nyaralótelkek parcellázását. Az eredmény látható minden fontosabb üdülőterületen, és már fél évszázada is tudták: a látvány sokszor botrányos.

Írta: N. Kósa Judit | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

A szabadság mint főfoglalkozás – Gyulai Gaál Krisztián operatőr nonkonformista életének jól komponált fényképei

Gyulai Gaál Krisztián / Fortepan 1968.

Nyugat-európai nagykörút egy felcicomázott kis Renault-val, koncertek, barátok a kádári Magyarországon, a fiatal értelmiség a lázadás, maradás és disszidálás gyötrései között: a napos oldal egy nonkonformista motoros fényképein a Fortepanról.

Írta: Kolozsi Ádám | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

„A gyalogosok kifogyhatatlan trükkökkel kényszerítik gázolásra a kétségbeesetten védekező sofőröket” – sétatörténelem Budapesten

FŐFOTÓ / Fortepan Gyalogátkelő a Szent István körúton a Jászai Mari térnél 1969-ben. A villamoson a Fővárosi Moziüzemi Vállalat (FőMo) által forgalmazott film plakátja.

Az emberi mozgás, közlekedés alapértelmezett formája a gyaloglás. A városok évezredes történetében a közélet az utcákon, tereken, „közeli helyeken” zajlott, magától értetődő volt ezek szabad és teljes körű használata. A 20. századi modernizmus a városok gyaloglásra, sétálásra, találkozásra alkalmas „nappalijának” számító közterületeit kizárólagos közlekedési folyosókká és garázzsá alakította.

Írta: Bereczky Ákos mikromobilitási szakértő | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

„Úgy tűnik, én vagyok errefelé az egyetlen amerikai” – így látta Magyarországot 1960-ban Harrison Forman fotográfus

Harrison Forman / UWM Libraries / Fortepan Diákok a dunaújvárosi (Sztálinváros) Széchenyi István utcán 1960-ban.

Harrison Forman amerikai fotóriporter mindössze négy évvel a szabadságharc vérbe fojtása után érkezett Magyarországra, ám mind a képein, mind a jegyzeteiből inkább sejlik fel a szovjet blokk legvidámabb barakkjának képe, mint a frissen eltaposott nemzeté.

Írta: Balázs Zsuzsanna | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

„Hogyan lehet józan ésszel ilyesmit kitalálni” – így látta a frontról hazatérő kórházvonatokat egy doni fotós

Reményi József / Fortepan

A II. világháborús keleti frontról 12 vöröskeresztes vonat hozta haza százával, ezrével a magyar sebesülteket, miközben a szerelvények maguk is ki voltak téve a folyamatos támadásoknak. Egy szabolcsi főhadnagy, a hadtáposként szolgáló Reményi József képein nemcsak a kórházvonatok kevéssé ismert valósága elevenedik meg, de a megszállók és a helyi lakosság kapcsolata és a zsidó munkaszolgálatosok sorsa is láthatóvá válik. Háború egy segíteni akaró kisember perspektívájából.

Írta: Kolozsi Ádám | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

Ugyanaz kétszer és mégsem – előtte-utána fényképpárok

UVATERV / Fortepan Az M1-M7 autópálya közös szakaszának építése a Budaörsi úton 1965-ben és a forgalom az elkészült úton 1975-ben. Háttérben az Osztapenko szobor. A képpár kicsit csalóka, ugyanis ellenkező irányból készültek a fotók.

Mennyi minden történhet két fénykép elkészülte között, még akkor is, ha gyors egymásutánban nyomta le az exponálógombot a fotós?! Erre a kérdésre keressük a választ előtte-utána Fortepan képpárok segítségével, a Magyar Nemzeti Galériában rendezett Minden múlt a múltam című kiállításon 2019-ben bemutatott fotókat kiegészítve azóta előkerült újabb fotórímekkel.

Összeállította: Tamási Miklós, Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

Kutyakalandok a nagyvárosban – archív fotókon a budapesti ebtartás

Ember Csaba / Fortepan Egy agár az ablaknál 1970 körül.

A budapesti kutyatartásról szóló kiállítás nyílt a Kiscelli Múzeumban, ami kezdődhetne akár a rómaiakkal is. Merthogy Aquincumból előkerült kutyaábrázolásokat is bemutatnak az egykori kolostor pincéjében, de korántsem ezek a legöregebb műtárgyak, vannak például csontleletek az őskorból is. Meg amúgy mindenféle, igen régi kutyás emlék: sokszáz éves kályhacsempék és még öregebb kutyaürülékek. Persze a tömeges budapesti kutyatartás valódi története a nagyváros születésével kezdődik, amely – szerencsénkre – majdnem egybeesik a fényképezés születésével.

Írta: Zubreczki Dávid | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

*

Zavarba ejtő arcok rendőrségi helyszíneléseken

BRFK Hivatala Bűnügyi Technikai Osztály helyszínelési fényképei | Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.c.10 / Budapest Főváros Levéltára / Fortepan 1972.

Az áldozatnál rendszerint csak egy nyomorultabb részese van egy bűncselekménynek. Az elkövető. A bűnöző. A tettes. A bűn kiterjedése a legtöbb esetben hasonló, maximum a lenyomata más. És ennek a csapdájába esik bele a legtöbbször első lépcsőben a bűncselekményt büntetni hivatott törvényhozás, majd második lépcsőben az azt felderíteni hivatott bűnüldözés.

Írta: Kondor Vilmos | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

Megnézem az eredeti cikket.

Összeállította: Virágvölgyi István

A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/negy-eves-a-heti-fortepan

Ha van olyan családi fotója, amit felajánlana a Fortepan számára, akkor írjon a fortepan@gmail.com e-mail címre!

The post Tíz népszerű cikkünk – négyéves a Heti Fortepan blog first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest