Több ezer éves holttesteket szagoltak meg

Thumbnail for 6351486

Egy új tanulmányban a szakértők ókori múmiák szagát mutatják be – írja a The Guardian. A kutatók emberi orrokat és műszereket egyaránt segítségül hívtak a vizsgálathoz, a cél az volt, hogy nem invazív módon derítsék ki, az illatok mennyiben tükrözik a mumifikálás során használt anyagokat.

Matija Strlič, a Ljubljanai Egyetem és a University College London (UCL) munkatársa csatapával arra jutott, hogy az ősi holttestek jellemzően fűszeres, fás és édes szagot árasztanak.

A projekt adatait felhasználva a szakemberek olyan szintetikus szagot szeretnének létrehozni, amelyet a múzeumok a közönség bevonására használhatnak fel.

A kutatók a kairói Egyiptomi Múzeumban tárolt kilenc múmiát elemezték, a maradványok az Újbirodalomtól a római korig terjedő időszakból, i. e. 1500 és i. sz. 500 közöttről származnak. Egyes holttesteket beburkoltak, míg másokat nem, néhány múmiát pedig kő, fa vagy terrakotta szarkofágba helyeztek.

A csapat kis csövekkel és szivattyúkkal szívta ki a levegőt az egyes testek környezetéből, majd minden egyes mintát nyolc képzett szakértő szagolt meg. A résztvevők 13 különböző szagtípus intenzitását értékelték.

Az aromák múmiákként eltérőek voltak, de általában kellemesnek ítélték meg őket: hét leletnek fás, hatnak fűszeres, ötnek édes, háromnak pedig füstölőszerű illata volt. Néhányhoz poshadt, avas vagy penészes profilt is kötöttek.

A vizsgálat következő részeként műszerrel azonosították a mintákban lévő vegyületeket, majd az izolálás után ismét szagpróba jött. A csapat megállapította, hogy a múmiák általános illata nem feltétlenül egyezett az érintett anyagoktól elvártak szaggal, ami az emberi észlelés összetettségét bizonyítja.

Az egyes komponensek négy fő forrásból származtak:

  • a mumifikálási folyamat során használt anyagokból;
  • a mikrobák által kibocsátott vegyületekből;
  • a szintetikus növényvédő szerekből és rovarriasztóktól;
  • valamint a konzerválás során használt növényi olajokból.

Az is kiderült, hogy a kiállított darabok anyagai nagyon változatosságot és koncentrációt mutattak a raktárban tároltaknál. Strlič szerint érdekes lenne olyan múmiák elemzését is elvégezni, amelyeket nem kezeltek konzerválás céljából.

Barbara Huber, a Max Planck Geoantropológiai Intézet munkatársa, aki nem vett részt a projektben, üdvözölte a vizsgálatot, ám kiemelte: a ma érzékelt szagok nem azonosak azokkal, amelyek a test mumifikálásának idején jelen voltak. Huber és kollégái korábban rekonstruálták az i. e. 1450 körül élt Szenetnaj nevű egyiptomi előkelőnő mumifikálásakor használt balzsamok illatát.

The post Több ezer éves holttesteket szagoltak meg first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest