Újabb álomhatárt tört át, történelmi csúcsponton az arany ára

Thumbnail for 6157732

Nyár közepén unciánként 2500 dollár alatt döntött történelmi csúcsokat az arany ára, pénteken viszont már a 2700 dollárt is átlépte – írta a G7. Az arany árfolyama idén már több mint 31 százalékkal emelkedett, amivel az egyik legjobban teljesítő befektetés.

A gazdasági portál szerint a mostani emelkedés azért is különös kissé, mert most nincs a nagy pénzügyi válsághoz vagy a koronavírus-járványhoz mérhető súlyú bizonytalansági katalizátor a nemesfém drágulása mögött. (Az arany az egyik hagyományos menekülőeszköz válságok idején.)

A drágulás kapcsán elemzők a kiszámíthatatlan amerikai elnökválasztást, valamint a közel-keleti válságot említik, illetve a nagy jegybankok kamatcsökkentési ciklusát – alacsony kamatkörnyezetben ugyanis kevésbé számít, hogy a nemesfém nem kamatozik.

A Magyar Nemzeti Bank 2018-ban és 2021-ben is bevásárolt aranyból, majd idén szeptember 30-án bejelentette, hogy újabb 15,5 tonnát vett, a tartalék teljes nagysága így már elérte a 110 tonnát.

Közép- és hosszabb távon a Concorde elemzése az arany további drágulását valószínűsíti a további jegybanki kamatcsökkentések, a lakossági kereslet erősödése, és amiatt, mert a jegybankok is egyre jobban bővítik aranytartalékaikat.

The post Újabb álomhatárt tört át, történelmi csúcsponton az arany ára first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest