Újabb fordulat jöhet a Szegi választás ügyében

Thumbnail for 6126713

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szegiben márciusban még csak 246 választót regisztráltak, ám számuk a júniusi választásokra 348-ra ugrott. Trudics Andrea, a Fidesz polgármesterjelöltje nyert 153 érvényes szavazattal. A független Kisvárdai Tibor (105 voks) megóvta az eredményt, amit a Kúria megsemmisített.

Egyes ingatlanokba 6-10 fő jelentkezett be, és a Helyi Választási Bizottság két tagjához további 8-8 fő került bejelentésre

– olvasható a Kúria határozatában. Az új „lakókat” szervezetten, kisbuszokkal vitték, volt olyan szavazó, aki a Helyi Választási Bizottság elnökének kérésére igazolványa helyett azt a nyomtatványt adta oda, amire leírták neki, kire, melyik polgármesterre, képviselőre kell szavazni Július 7-re új polgármester-választást írtak ki. A faluban a helyiek nagyon felháborodtak, a polgármester azt mondta nekik, turistákat láthattak. Egyikük azt mondta: öt éve ötvenen jelentkeztek át szavazni, ami azért mégsem száz.

A megismételt választáson Trudics Andrea 128, Kisvárdai Tibor 101 szavazatot kapott. Az MTI szerint akkor már 350-en szerepeltek a névjegyzékben, de csak 235-en mentek el szavazni. Ezt az eredményt a Kúria jóváhagyta, noha több felvétel szerint újra autóval hozták, vitték a faluban ismeretlen szavazókat, akik közül néhányat aTelex Taktaharkányban talált meg. Egyikük azt mondta: tízezer forintot kaptak júniusban.

Vadai Ágnes (DK) a szeptember közepén közölt riportot idézte, amikor Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult.

Azt mondták, adnak tízezer forintot, nem lesz belőle semmi baj. Annyit mondtak, hogy lesz a választás, írjunk alá valami nőnek, oszt kész. Elvitték a lakcímkártyát, bejelentettek Szegibe, vagy hova a jó istenbe minket. Én Szegibe életemben nem jártam, nem is tudtam a falu nevét. Szegény ember meg volt szorulva, megörült a tízezernek,
mondtam, jól van, testvérem, oké. De ha tudom, hogy ez van belőle, nem csinálom.

A fejenkénti tízezer forintnak előre csak a felét adták oda. Elvitték őket Szegibe, a maradék ötezret a szavazás után kapták meg, de a családi segélyhez csak másfél-két hónapnyi késéssel jutottak hozzá, mert az ígéret ellenére nem jelentkeztették vissza őket. Júliusban ők már nem mentek a megismételt választásra.

Polt Péter válaszában azt írta, hogy az idei választáson Szegi településen történtek ügyében a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Rendőr-főkapitányság a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt szeptember 4-én, vagyis jóval a riport megjelenése előtt, nyomozást rendelt el.

Az eljárás felderítési szakban van, tehát gyanúsított még nincs. A rendőrség vezetője adhat tájékoztatást a nyomozás állásáról. Vadai Ágnes kérdését a legfőbb ügyész a már folyamatban lévő nyomozás keretei között történő értékelésre küldte át a borsodi főkapitányságnak.

The post Újabb fordulat jöhet a Szegi választás ügyében first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest