Újabb romos várról derült ki, hogyan nézett ki fénykorában

Thumbnail for 5973898

Kellemes időutazásra invitálja a magyar történelem szerelmeseit a Pazirik Informatikai Kft., amely azután hogy térképen mutatta meg, hogy néztek ki a magyar várak a XVI. században, most madártávlatból is segít körbe barangolni a nézőnek a Simontornyai várat és környékét.

A Tolna megyei település hazánk egyik rejtett kincse, melynek történelmi jelentősége messze túlmutat a jelenlegi méretein. Simontornya nevét a váráról kapta, amely a középkorban a környék gazdasági és védelmi központja volt. A 13. századi épület azóta számos átalakításon ment keresztül, végső formáját a török időkben nyerte el – a videó 16. századi feljegyzések alapján készült:

Első írásbeli említése 1324-ből származik, abban az oklevélben, amellyel Károly Róbert Hencfia János budai várnagynak adományozza. Ezután többször is gazdát váltott a vár, amely végül 1544-ben esett el a törökök ellenében. A várat 1686. szeptember 27-én foglalták vissza, a Rákóczi-szabadságharc hét éve alatt aztán több ízben is gazdát cserélt. A szabadságharc után a vár pusztulásnak indult, elvesztette katonai jelentőségét; raktárnak, lakóépületnek is használták.

A vár egykori épületeiből a déli oldalon a kaputorony, öregtorony és a lépcsőház tömbje, a keleti oldalon pedig az egykori palotaszárny helyreállítva ma is áll. A teljesen elpusztult északi szárny maradványai fölé modern védőépület épült.

Kapcsolódó
Ezen a térképen megnézhetjük, hogy néztek ki a magyar várak a XVI. század második felében

Az 1560-as évekbeli állapotokat mutató képeket a mindig megbízható Pazirik készítette.

The post Újabb romos várról derült ki, hogyan nézett ki fénykorában first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest