Újra szabadlábon „Félelmetes Sarah”, aki kamaszként vált kegyetlen gyilkossá

Thumbnail for 5862979

„Elmondhatatlan gonoszság” – így jellemezte a 71 éves Lily Lilley meggyilkolását az ügyet először tárgyaló bíró 1999-ben. Az áldozatot saját házában kínozta meg két gyilkosa, akik aztán egy kerekekkel felszerelt kukába tették az idős nő holttestét, majd a háztól nagyjából másfél kilométernyire, egy csatorna vizébe dobták. Az ügy legmegrázóbb részlete talán az, hogy egy 14 és egy 15 éves lány követte el a kegyetlen gyilkosságot.

Gyerekbandák és egy bogaras idős hölgy

Lily Lilley az élete nagy részét Manchester egy külvárosában, Failsworth-ben élte le. Mivel egyetlen fia még a hetvenes években kivándorolt az ausztráliai Tasmániába, férje halála után, élete utolsó tíz évében magányos volt.

A szomszédai okos, de kissé bogaras asszonynak ismerték.

Gyakran beszélt magában, a kertben néha még kiabált is valakivel, akit csak ő láthatott, és a házon kívül mindig rajta volt a nyakig begombolt, élénkpiros esőkabátja – időjárástól függetlenül, akár tél, akár nyár közepe volt. Egyszer elkezdett macskákat befogadni, de amikor már tizenhatnál tartott, az RSPCA állatvédő szervezet közbeavatkozott – hangzik el a The True Crime Enthusiast című Apple-podcastben.

Lily a légynek sem ártott, és úgy tűnt, akkor boldog, ha őt is békén hagyják. Hosszú ideig így is volt, aztán a kilencvenes években gyerekekből, kamaszokból álló bandák tűntek fel a környéken. Gyakran piszkálták az „őrült vénasszonyt”: kopogtattak az ajtaján, majd elrohantak, néha kövekkel törték be az ablakát.

Lily úgy próbálta meg leszerelni a gonoszkodó kölyköket, hogy limonádéval, édességgel, rágcsálnivalóval kínálta őket.



Tomboló barátnők

Lily Lilley gyilkosai, a 14 éves Sarah Davey és a 15 éves Lisa Healey is jól ismerhették áldozatukat.

Healey poszttraumás stressz szindrómával küzdött. Az anyja négy évvel korábban szemtanúja volt egy postarablásnak, és mivel vallomást tett a rendőrségen, az egész családján bosszút álltak.

Az akkor 11 éves lánynak végig kellett néznie, ahogy az anyját bántalmazzák és megvágják, a bátyját megszúrják, az apját pedig összeverik egy baseballütővel.

Healey élete gyökeresen megváltozott, társai kiközösítették, ezért rövid időn belül négyszer váltott iskolát. Agresszívvé vált, elkezdett dohányozni, alkoholt és drogokat fogyasztani, illetve aktív szexuális életet élni. Többször is megszökött otthonról, és egyre többször gyűlt meg a baja a rendőrséggel, főleg lopások és vandalizmus miatt.

Sarah Davey története a rossz útra tért jó lányé. Okos volt, jó tanuló, a tanáraival szemben viszont sokszor tiszteletlen, olyan, aki gondolkodás nélkül felesel vissza, olykor kifejezetten durván. Többször volt büntetésben azért is, mert piszkálta a társait, illetve verekedett. Egyszer bolti lopáson kapták.

Davey és Healey 1998-ben ugyanabba az iskolába jártak és hamar összebarátkoztak. A legrosszabbat hozták ki egymásból. Csavarogtak, dohányoztak, ittak, drogoztak, kisebb bűncselekményeket követtek el. Egyszer, amikor mindketten megszöktek otthonról, az éjszaka közepén Davey nagyapjának ajtaján kopogtattak. Megkérték, hogy nála tölthessék az éjszakát, és azt mondták, másnap reggel hazamennek. A lányok már kora reggel messze jártak, de nem hazafelé vették az irányt.

Healey egyszer megkérdezte Davey-t, mi lenne, ha megölnék a nagyapját, és övék lehetne a háza. Beszélgettek az ötletről, de úgy tűnt, egyikük sem veszi komolyan.

Rablásból gyilkosság

Davey és Healey egy napon megpillantották a boltból hazafelé tartó, szatyrokat cipelő Lily Lilley-t. Megszólították.

Már nem volt messze az otthonától, meggyorsította a lépteit, de a lányok pillanatok alatt mellette voltak, és úgy tettek, mintha szeretnének segíteni hazacipelni az idős hölgy holmiját, miközben szemérmetlenül turkáltak a szatyrokban.

Már az idős nő házának ajtajában álltak, amikor Healey előhúzott egy flakon sampont az egyik szatyorból és Lily szemeibe spriccelte.

Lily próbált megszabadulni a lányoktól, de sehogy sem sikerült. Úgy gondolhatta, ha megkínálja őket valamivel, talán elmennek, ezért behívta őket egy teára. Amíg az idős nő feltette a teavizet, Davey elkezdte feltúrni a nappali szekrényeit és fiókjait. Healey azt mondta, felmegy az emeletre a mosdóba. Amikor a lány hosszabb idő múlva sem tért vissza, Lily utánament.

Amikor kiáltást hallott, Davey is felment a lépcsőn. Lily az egyik hálószoba padlóján feküdt, Healey pedig ékszereket és bizsukat rámolt ki az egyik fiókból.

A lányok ezen a ponton először menekülni akartak, de aztán úgy döntöttek, inkább megkötözik az asszonyt, és maradnak még egy darabig. Healey emlékeztette Davey-t, hogy mindig is szerettek volna egy házat, ahol azt csinálhatnak, amit csak akarnak.Amikor ezt megbeszélték, mindketten lementek a konyhába, ahol Lily a retiküljét hagyta. Elővették belőle a pénztárcát és elosztották maguk között azt a néhány fontot, ami Lily heti nyugdíjából maradt. Az egyik lány egy tompa konyhakést is magához vett, mielőtt visszamentek az emeletre. Az idős nő magánál volt, de még mindig a földön feküdt. Nehezen lélegzett.

Amikor Lily megpróbált felemelkedni, a két lány azonnal rávetette magát. Az egyikük egy párnát szorított az arcára, a másik a késsel szurkálta és vagdosta az idős nő lábait és jobb karját. Davey és Healey többször szerepet cseréltek, majd úgy döntöttek, megkötözik Lilyt. Az egyik fiókban találtak egy fáslit, azzal próbálták meg először bekötni az akkor már eszméletlen asszony száját.

A fásli annyira szoros volt, hogy Lily műfogsora kimozdult a helyéről és a torkára csúszott. Az idős nő magához tért és öklendezni kezdett, mire a lányok újra az arcára szorították a párnát. Néhány perccel később Lily Lilley halott volt. A félrenyelt műfogsor miatt fulladt meg.

Két és fél nap őrület

Miután Lily meghalt, kamaszkorú gyilkosai tényleg úgy gondolták, hogy ott fognak élni az asszony házában. Elmentek a közeli boltba, ahol fogkefét, fogkrémet, müzlit, chipset és egy halom édességet vettek, majd az egyik ismerősüktől tekintélyes mennyiségű marihuánát szereztek. Csak másnap jutott eszükbe, hogy kezdeniük kellene valamit a holttesttel.

Végül kitalálták, hogy egy kukába gyömöszölik Lilyt, a szemeteszsákokba csomagolt ruháival, papírjaival, családi fényképeivel együtt, majd a kukát a közeli csatorna vizébe dobják.

Többen is látták, amint a két a fiatal lány jókedvűen tol egy kerekes kukát Failsworth utcáin. A lányoknak nem jutott eszükbe, hogy súlyokat tegyenek a kukába, így az nem merült el teljesen. Nem törődtek vele, a csatorna vize akkoriban amúgy is tele volt hulladékkal.

Healey és Davey aztán visszamentek Lily házába, és otthon érezték magukat. A falakat és bútorokat összefirkálták, feliratokat véstek rájuk. Mindent felforgattak, az összes holmit kipakolták a szekrényekből és a fiókokból. Mintha a lebukás gondolata meg sem fordult volna a fejükben, a következő napokat végigbulizták.

Rengeteget telefonálgattak: két és fél nap alatt 258 hívást indítottak Lily vezetékes vonaláról. Idegen férfiakkal ismerkedtek a közeli kocsmában, és kamaszfiúkat hívtak Lily házába, hogy lefeküdjenek velük.

Az egyik srác, aki jól ismerte a házat és a tulajdonosát is, megkérdezte, mi történt az idős hölggyel. A lányok gondolkodás nélkül rávágták, hogy megölték, majd nevetve azt mondták, csak vicceltek, de a srác helyében nem mennének mostanában horgászni a csatornához.

A lányok végül valamin összevesztek. Davey feldúltan viharzott el a házból, miközben a fejében már kész volt egy terv. Hazament és mindent elmesélt az anyjának, de úgy, mintha mindent Healey követett volna el. A nőt annyira megrázta, amit a lánya mesélt neki, hogy elhányta magát. Később hívta a rendőrséget.

Közben egy szomszédnak is feltűnt, hogy valami nagyon nem stimmel Lily Liley háza körül, így ő is értesítette a rendőrséget. A kiérkező járőröket megdöbbentette, milyen állapotban találták a házat.

Börtön és szabadság

Miután letartóztatták őket, Sarah Davey és Lisa Healey ugyanazt a taktikát alkalmazták. Nagyjából ugyanazt a – hazugságtól hemzsegő – történetet adták elő, csak a szerepeket cserélték fel. Mindketten ártatlannak vallották magukat, és arról próbálták meggyőzni a bíróságot, hogy a másik a bűnös.

A bíróság azonban mindkét lányt bűnösnek találta, és életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte azzal a kitétellel, hogy a jövőben csak feltételesen helyezhetők szabadlábra. Ez azt jelenti, hogy a lányok sohasem lehetnek teljesen szabadok, ha ki is engedik őket a börtönből, szigorú szabályokat kell betartaniuk, és folyamatosan kapcsolatban kell lenniük a hatóságokkal.

A rácsok mögött Davey kétes hírnevet vívott ki magának – írja a Mirror. Rabtársai, akik „Scary Sarah (Ijesztő Sarah)” néven emlegetik, azt mondják, Davey a legveszélyesebb női fogvatartott Tracie Andrews szabadulása óta. Andrews 1996-ban negyvenkét szúrással ölte meg a vőlegényét egy papírvágó késsel.

Davey-t tizennégy év letöltése után, 2013-ban helyezték először szabadlábra, de azóta hét alkalommal kellett ismét börtönbe vonulnia a szabadlábra helyezés szabályainak megszegéséért.

Legutóbb 2022-ben került vissza a rácsok mögé, mert ópiát tartalmú fájdalomcsillapító maradványait találták a szervezetében. Az idén a negyvenes éveibe lépő Davey 2024. március 25-én szabadult, de mint korábban, most is szigorú szabályoknak kell megfelelnie, ha nem akar visszakerülni a börtönbe.

Lisa Healey az ítéletének kiszabása után tíz évvel feltételes szabadlábra helyezésére várt, amikor egy egynapos eltávozáson teherbe esett. Mivel az apával már a gyerek megszületése előtt szakítottak, Healey egy időre egy kismamák és babák számára fenntartott börtönrészlegbe került, majd feltételesen szabadlábra helyezték – írja a Daily Mail. Nem sokkal később Healey –valószínűleg a kislánya érdekeire tekintettel – új személyazonosságot kapott, és azóta ismeretlen helyen él.

The post Újra szabadlábon „Félelmetes Sarah”, aki kamaszként vált kegyetlen gyilkossá first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest