Visszafordítható lehet az evolúció

Thumbnail for 6606893

Korábbi vélekedésekkel ellentétben mégis visszafordítható folyamat lehet evolúció, legalábbis erre utal egy a Nature Communications folyóiratban megjelent új tanulmány. A dolgozat szerzői olyan vadparadicsomokat figyeltek meg a Galápagos-szigeteken, amelyek több millió évvel ezelőtt létrejött genetikai változásokat csináltak vissza, hogy alkalmazkodjanak a környezetük változásaihoz.

A kutatók bizonyos paradicsomfajoknál olyan alkaloidok – a növényevő állatok elleni védelmet szolgáló méreganyagok – jelenlétét mutatták ki, amelyek a paradicsomok több millió éve leágazott rokonainál jellemzőek. Ezen alkaloidok termeléséért egy ősi enzim felelős, amely újra felbukkant a paradicsomoknál – összegzi a ScienceAlert.

A tudósok úgy gondolják, hogy a változást valamilyen erős szelekciós nyomás válthatta ki, amely következtében az ősi alkaloidokkal bíró példányok jóval nagyobb eséllyel maradtak fent társaiknál.

A megfigyelés azért különleges, mert elméletben az evolúciónak nem szabadna visszafordíthatónak lennie. Az persze olykor előfordul, hogy bizonyos élőlények újra szert tesznek olyan tulajdonságokra, amelyek őseikre voltak jellemzőek, ám általában ilyenkor sem „visszafejlődésről” van szó, hanem teljesen új úton jelennek meg a korábbiakhoz hasonló jellegzetességek. A galápagosi paradicsomok esetében azonban nem ez történt, azok látszólag ugyanazon a genetikai ösvényen jutottak el az alkaloidok termeléséért felelős enzimhez, mint őseik.

Ez olyasmi, amire nem szoktunk számítani, de mégis itt van. A szemünk láttára történik egy vulkáni szigeten

– nyilatkozta Adam Jozwiak, a tanulmány első szerzője.

Amennyiben érdekli az evolúció témaköre, ajánljuk figyelmébe Honnan jöttünk? című cikksorozatunkat, amely részletesen foglalkozik az emberi evolúció és őstörténet témakörével. A sorozat eddig megjelent részei alább elérhetők:

The post Visszafordítható lehet az evolúció first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest