Vitézy Dávid: Ma pécsi fizetésekből kell bécsi lakbéreket megfizetni Budapesten

Thumbnail for 5836445

Cikkünk folyamatosan frissül…

„Budapestet a főpolgármester a kormány ellenzék nagy háborújának szimbolikus terepévé, pártpolitikai csataterévé tette, és persze ehhez örömmel asszisztált a kormány is, meglátta a lehetőséget ebben, és rögtön egy Budapest-ellenes minisztériumot is létrehozott Lázár János vezetésével, aki örömmel állított le minden forrást, hogy ezzel vidéken szavazatokat gyűjtsön” – értékelte a főváros jelenlegi helyzetét Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt pénteki programismertető beszédében a a Fonó Budai Zeneházban, amelyet „A valódi városfejlesztés 101 pontja” címmel tartott meg.

Szerinte Karácsony Gergely örömmel írta ki minden egyes alkalommal, hogy a kormány éppen mit vett el és mit akadályozott meg, és mindenki a saját buborékjában, a saját környezetében ezzel lájkokat szép számmal száz és ezer számra gyűjtött. Ám szerinte eközben Budapest nem fejlődik, és ezen – mint mondta – változtatni kell.

Vitézy a programismertetését a lakhatási válsággal kapcsolatois ígéretekkel kezdte, ezzel jelezve, hogy a lakhatási kérdést kiemelten fontosnak gondolja.

Ezzel a kérdéssel a főváros évtizedek óta valójában nem foglalkozik. Ennek eredményeként ma pécsi fizetésekből kell bécsi lakbéreket megfizetni annak, aki bármelyik közszolgáltatást működteti Budapesten.

Ma Budapesten szerinte azonban minden ágazatában problémát jelent a lakhatási válság. Példaként említette, hogy a budapesti rendőrök 70 százaléka a fővároson kívülről ingázik.

Vitézy azt mondta, vállalja azt, hogy az első főpolgármesteri ciklusban 10 ezer új szolgálati és bérlakás építésének áll neki Budapesten. Ma – mint mondta – a Fővárosi Önkormányzatnak 1200 bérlakása van, és ez nem nőtt semmit ebben a ciklusban minden ellenkező ígéret ellenére. Ezt szerinte úgy lehet elérni, ha a rozsdaövezeteket elkezdik ilyen célra felhasználni, nem pedig felhőkarcolók, és luxusbevásárlóközpontok építésére. Vitézy emellett azt ígéri, újra lendületet adnak a panelházak felújításának és energetikai korszerűsítésének. Ez szerinte legalább annyira lakhatási kérdés, mint zöld ügy. Vitézy emellett beszélt arról is: a lakhatás kapcsán a legfontosabb Budapest a történelmi városszövete, az a bérházállomány, és belvárosi lakásállomány, amely részben egyre csak leromlik, részben egyre inkább elturistásodik. Ezen szerinte szintén változtatni kell, és ebben a legapróbb lépések is fontosak.

A főpolgármester-jelölt a közlekedéssel kapcsolatban is átfogó fejlesztéseket ígér. Ezek között szerepel „körülbelül két tucat csomópontot átfogó megújítása”, az Ecseri úti metróállomás fölötti tértől kezdve, az Örs vezér terén keresztül, a Göncz Árpád városközpontig, amely –mint fogalmazott – kimaradt a 3-as metró felújításából.

A program közlekedési fejezetéből kiemelte:

  • fontos cél, hogy minden villamosvonalon minden második jármű legalább akadálymentes legyen. Ennek érdekében egy legalább 100 darabos új villamostendert írna ki már ősszel.
  • Emellett öt új villamosvonal fejlesztése az, amit szeretnénk megindítani. Ilyen például a Bajcsy Zsilinszky úti villamos visszaépítése, a 42-es villamos fejlesztése, a 3-as villamos fejlesztése, de megemlítette a zuglói-újpalotai villamos fölélesztését is.
  • Vállalta hogy Budapest legfontosabb buszjáratain bevezetik a 24 órás üzemet.
  • A trolibuszhálózatot kiterjesztik, és elérik vele a budai oldalt is.

Vitézy mindezek mellett a kerékpáros közlekedés fejlesztését is ígéri. Szerinte az Üllői úti vagy a Váci úti biztonságos biciklisáv csak félmegoldás, amelyek átfogó átalakítása szükséges. Emellett kiterjesztené a biztonságos kerékpáros infrastruktúrát a külsőbb városrészekre is. Vitézy azt mondta, ezt a javaslatát és a jelenlegi városvezetés is nagyon gyorsan magáévá tette, majd közölte, a Bubit kiterjesztik majd a Hungária körúton túlra is és a nagy metrócsomópontoknál is biztosítjuk a Bubi elérhetőségét, és Budapest bérlettel is hozzáférhetővé teszik.

A főpolgármester-jelölt szerint az 1100 kilométeres fővárosi fenntartású úthálózatnak 2023-ban csak a 0,6%-a újult meg, ebben szerinte temót kell váltani. Vitézy a következő ciklusra 350 km út felújítását vállalta. Kiemelte: többek között a Rákóczi útnak az Erzsébet hídtól a Keleti pályaudvarig tartó teljes szakaszának teljes keresztmetszeti megújítása szükséges.

Vitézy arról is beszélt, hogy szerinte a parkolást a BKK alá kell rendelni. és ezt a fajta kerületenkénti szétszabdalt mutyizós rendszert meg kell szüntetni. Beszélt arról, hogy a közösségi programalkotás részeként merült fel: a kutyák ingyenes utaztatása, amittámogat. A Kerékpáros Klub javaslatát elfogadva a kerékpárszállítást is kiterjesztené – mondta – a 4-es, 6-oson és csúcsidőn kívüli járatokon, és bérlettel ingyenessé tenné.

Ami a szociális ügyeket illeti: Vitézy szerint Budapest főpolgármesterének és el kell érnie a kormánynál, hogy javuljanak a kórházi állapotok, emellett azonban az idősgondozásról, hajléktalanellátásról és állatvédelemről is beszélt. Szerinte a betegségmegelőzés a sportnál kezdődik. A tömegsport létesítményeit fejleszteni kell Budapesten, ezek közül uszodákat említett, de szerinte bővíteni kell a bárki számára ingyenesen használható futópályákat is, ami szintén része a programjának.

Vitézy úgy látja, a jelenlegi budapesti kórházi ellátás kritikus pontja a sürgősségi betegellátás. Azt ígérte,

addig jár a kormány nyakára, amíg el nem éri, hogy minden budapesti bármelyik ügyeletes budapesti kórházban ellátást kapjon.

Azt is megígérte, hogy a következő ciklusban létrehozza az első olyan fővárosi idősállátó intézményt, amely apartmanos rendszerben műkdik és 24 órás ápolási ellátást és 24 órás takarítást ígért.

Vitézy Dávid a hajléktalnellátást elsődlegesnek nevezte, amein mindenképpen fejleszni szeretne, de elsősorban a megelőzési oldalon, igaz, ennek módját, illetve a fejlesztés volumenét nem részletezte. Arra viszont kitért, hogy a sokak által kritizált tervét, a BKK-rendészet létrehozását már októberben be fogja terjeszteni. Azt ígérte, ez egy olyan 200 fős új egysége lesz a Fővárosi Önkormányzati Rendészetnek, amely kivonuló szolgálatként a BKK kéklámpás autói segítségével „mindig oda tud menni, ahol szükség van rá, és ahol segítségre szorulnak akár a tömegközlekedési járművezetők, akár az utasok”.

Vitézy Dávid március 19-én jelentette be, hogy elindul a főpolgármesteri helyért a 2024-es önkormányzati választásokon A jelöltet a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület és az LMP támogatja. Bejelentése idején öt „súlyos problémát” nevezett meg a fővárossal kapcsolatban. Ezek az alábbiak:

  • nincs elég megfizethető lakás, és drága az albérlet,
  • nem elég jó a közösségi közlekedés a külső kerületekből és az agglomerációból,
  • az egészségügyi ellátás színvonala romlik,
  • a közterek nem elég „otthonosak”, nincs elég zöld és sétálóutca,
  • illetve a körúton túli Budapestet magára hagyták, minden fejlesztési forrás a belvárosba jut.

A közlekedési szakértő és várospolitikus indulásának lehetőségét már novemberben bedobta az LMP. A Fidesz Szentkirályi Alexandra korábbi kormányszóvivőt, volt főpolgármester-helyettest indítja a főpolgármester-választáson, a jelenlegi főpolgármester, Karácsony Gergely újrázását pedig a Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd is támogatja. Rajtuk kívül hivatalosan is jelöltet állít a Mi Hazánk Mozgalom pedig Grundtner András személyében. A Jobbik – Konzervatívok eddigi jelöltje, Brenner Koloman, azonban épp frissen lépett vissza Vitézy Dávid javára.

Bár Vitézy Dávid hivatalosan nem a Fidesz jelöltje, vannak arra utaló jelek, hogy a kormányoldalnak is ő a favoritja. A propaganda nem támadja, és még a tavalyi választásirendszer-módosítás haszonélvezője is ő lehet – vélekedett László Róbert, a Political Capital választási szakértője a 24.hu-n közölt, múlt heti véleménycikkében.

The post Vitézy Dávid: Ma pécsi fizetésekből kell bécsi lakbéreket megfizetni Budapesten first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest