Vizeletből készül az étel, ami segíthet eljutni a Marsra

A hosszabb űrutazás megvalósítása komoly kihívást jelent, ugyanis az űrben semmi sem áll rendelkezésre, mindent a Földről kell vinni. Bár a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) már ma is komplex rendszerek biztosítják az oxigént, a táplálkozás megoldása nehezebb, mivel ez jelenleg az ISS-en is csak a Földről érkező, előre elkészített ételek formájában megoldott.

Ha viszont célba vesszük a Marsot, az a jelenlegi keretek közt kivitelezhetetlen, ugyanis már az oda vezető út is évekig tart. Így vagy nagyon fel kell pakolni a jövőbeni űrhajót (gondolva az érkezés utáni időszakra is), vagy találni kell valamilyen alternatív megoldást. Az Európai Űrügynökség (ESA) projektje, a HOBI-WAN keretein belül hamarosan tesztelni kezdik a finn Solar Foods fehérjeporát. Ennek lényege, hogy a bioreaktorban egy baktériumkultúrát tartalmazó tápoldatot a levegőben jelenlévő mikrobákkal etetnek. Aztán gázfermentációs folyamat során ezt a keveréket ehető porrá alakítják, írja az Interesting Engineering. Azonban van egy kis baj.

A Földön ugyanis az ammónia nitrogénforrást biztosít a fehérjeszintézishez. Az űrben, ahol az ammónia nehezen elérhető, a karbamid jelenthet életképes alternatívát, amely ugye a vizeletben található meg. A gázok és a folyadékok másképp viselkednek mikrogravitációban, ami azt jelenti, hogy szigorú tesztelési időszakra van szükség azt illetően, hogy a Solein nevű anyag előállítható-e az űrben.

Kapcsolódó
Négy önkéntes vállalta, hogy egy évre bezárkózik egy Mars-szimulációba

A projekt segít a NASA-nak a későbbi megalapozott döntések meghozatalban.

The post Vizeletből készül az étel, ami segíthet eljutni a Marsra first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest