Zsiday Viktor: Ha ez így megy tovább nemhogy Ausztriát, Lengyelországot sem fogjuk utolérni

Thumbnail for 6156133

Az elmúlt 15 évben Magyarországon a munkaerő termelékenysége csupán körülbelül évi 1 százalékkal nőtt, ami borzasztóan kevés – írta blogbejegyzésében a Citadella alap kezelője, Zsiday Viktor befektetési szakember, akit a hvg idézett. Szerinte számos oka van ennek, de ha csak egyet, a legfontosabbat kellene kiemelnie, akkor a verseny hiánya lenne az. Miért? Véleményét hat pontban támasztotta alá:

  • A magyar kormány számos módon, jellemzően nehezen kiszámíthatóan, ad hoc jelleggel avatkozik be a piacba, ami rendkívül megnehezíti a normális működést (egy nap alatt változó, időnként visszamenőleges vagy azonnal bevezetendő szabályozások, különadók stb.).
  • A hazai intézményrendszer függetlensége és gyorsasága is gyakran megkérdőjelezhető. Független, szakszerűen és gyorsan működő intézmények nélkül nincs jól működő piacgazdaság.
  • Bizonyos szektorokban csak néhány, jellemzően államközeli szereplő van, ide betörni szinte lehetetlen.
  • Más szektorokban a kormányzat egyes szereplőket támogat, másokat büntet, jellemzően a szocializmus logikájához hasonlóan a hatékonyabbaktól elvéve és a kevésbé versenyképesek felé átcsoportosítva.
  • A gazdaság szereplői számára az EU-s és állami források megszerzésére optimalizálás gyakran jóval jövedelmezőbb, mint a piaci versenyben helytállni, ez nyilván torzítja számukra az ösztönzőket.
  • A gazdaságpolitika bizonyos elemei is a hatékonyság növelése helyett a gyengén működő szereplők kisegítésére irányulnak. Kiváló példa szerinte a forint állandó leértékelgetése, ami rövid távon segít az exportőrökön, de hosszú távon káros.

A fentiek fényében kérdés, hogy ezekben a tényezőkben várható-e változás a következő években. Amennyiben nem, akkor szerinte nem elvárható, és nem is reális, hogy a munkaerő termelékenysége a múltbéli 1 százaléknál nagyobb ütemben nőjön. 1–2 éves távon fel lehet pörgetni a gazdaságot, akár még az áhított 3–6 százalékos sávba is, de hosszabb távon ebben a struktúrában szinte lehetetlen – jelentette ki. Vagyis mint fogalmazott,

amíg a fenti problémákat nem kezeljük, és nem lesz valódi piaci verseny Magyarországon, addig nemhogy Ausztriát, de Lengyelországot sem fogjuk utolérni.

The post Zsiday Viktor: Ha ez így megy tovább nemhogy Ausztriát, Lengyelországot sem fogjuk utolérni first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest