Majonéz segíti a magfúziós kísérleteket

A majonéz tökéletes dolog a fizikai kísérletekhez. A klasszikus fűszer hasznos ahhoz, hogy megértsük hogyan viselkednek az anyagok, nem csak akkor, amikor szendvicsbe kenjük, vagy krumplisalátába loccsantjuk, hanem akkor is, amikor magfúziós kísérleteket telepítenek. Arindam Banerjee a betlehemi Lehighi Egyetem gépészmérnöke és kollégái azt a jelenséget tanulmányozzák, ami a majonézben és a fúziós kísérletekben történik. Majonézzel vizsgálják azt, hogy az anyagok hogyan alakulnak át elasztikusból plasztikussá. A fúzió ugyanaz a folyamat, ami a Napban történik. A fúziós erőművek nem bocsátanának ki üvegházgázokat. És eltérően a jelenlegi maghasadásos erőművektől, ami atommagokat hasít, hogy energiát produkáljon, a magfúziós erőművek nem produkálnának veszélyes, hosszúéletű radioaktív hulladékot.

Tovább az erdeti cikkre:: Origo

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest