„Nem akar békén hagyni, szinte az összes versenyen felvesz kamerával” – Péni István menekült a rémálmaiban a mocskos sportlövőbotrány után

Thumbnail for 6140641

2021 márciusában az amerikai ESPN számolt be először arról, hogy az indiai sportlövő-világkupán bizarr okból nem állt ki a háromfős magyar válogatott az 50 méteres csapatverseny döntőjére. Péni István és Pekler Zalán Újdelhiben azért jelentették ki, hogy nem hajlandók egy csapatban szerepelni Sidi Péterrel, mert szabálytalannak tartották saját csapattársuk puskáját.

Két hónappal később az a hír látott napvilágot, hogy Péni Istvánnak ugyanezen a versenyen pozitív lett a doppingtesztje, ami lavinát indított el. Péni később azt állította, birtokába került egy biztonsági kamera felvétele abból a szállodából, ahol Újdelhiben laktak. A videón látható, hogy „egy ismeretlen személy 2021. március 18. napján 10 óra 36. percében megy a szobám felé, oda bemegy, majd onnan 11 óra 21. percében távozik.” Ezzel kirobbant minden idők egyik legmocskosabb magyar sportbotránya.

Az ügyészség három és fél év nyomozás után vádat emelt Sidi ellen koholt bizonyíték szolgáltatásával elkövetett hamis vád miatt.

Péni a Telexnek részletesen beszámolt az ügyről, megemlítette például, hogy Újdelhiben a légpuska döntő előtti éjjel hasmenés gyötörte, ekkor leállt az addig szedett táplálékkiegészítőkkel és vitaminokkal, és már kint feltűnt neki, hogy az egyik kapszula színe eltér a megszokottól. Amikor itthon ugyanezt a tablettát bevette, újra rátört a hasmenés, ekkor kezdett összeállni számára a kép, hogy valami nincs rendben a kapszulával.

Aztán jött a sokk: megtudta, hogy az indiai versenyen produkált doppingmintjája pozitív lett, és azt a tanácsot kapta, forduljon a doppingesetek jogi hátterében jártas Kárai Péterhez, aki azt javasolta neki, derítse ki, hogyan került a tiltott szer a szervezetébe. Péni ekkor az indiai hotelhez fordult, amely rendelkezésére bocsátotta az ipari kamerák felvételét, így derült ki, hogy Sidi a szobájában járt.

„Tíz perc sem kellett, amikor azzal szembesültem, hogy a riválisom elindul a folyosón a szobám felé. A szobából 10 óra 19-kor lépünk ki apámmal, 10 óra 36-kor lépnek be rajta. Nem biztos, hogy a sokk a legjobb szó rá, amit éreztem, mert 170-re felszaladt a pulzusom. (…) Csak jóval később villant be, hogy megnézzem, amikor már nem lüktetett annyira a szívem, hogy megnézzem, ez a valaki egyáltalán mikor jön ki a szobából. 45 percet töltött bent

Az arca a maszk ellenére kivehető. Ez is szerencsés volt. 12 nap pokol ért akkor véget

– mesélte Péni, milyen érzés volt szembesülni azzal, hogy riválisa tönkre akarta tenni a karrierjét.

Miután a budapesti doppinglabor bevizsgálta az Újdelhiben beszedett tablettáit, a furoszemid nevű vízhajtót mutatták ki, és Pénit felmentették a doppingvád alól, így ott lehetett a tokiói olimpián, Sidi viszont fegyelmi vétség miatt bukta a részvételt. Utóbbi sportlövő Párizsról is lemaradt, ennek ellenére ott volt a lelátón Péni versenyén, és épp azt a lőállást választotta, ahol riválisa versenyzett.

„Zavarni akar, nem hiszem, hogy a rajongás hozza a közelembe, nem akar békén hagyni. Nemcsak az olimpián »szurkolt” nekem, hanem szinte az összes versenyen felvesz kamerával, a granadai világkupán öt méterről. Most, hogy ezeket a dolgokat elmondtam, nem tudom, hogy éjjel ezzel fogok-e álmodni.

Voltak rémálmaim, amikben menekülök. Az álmaimat már uralom, és nagyjából egy éve nyertes helyzetben vagyok az álmaimban is, minden egyes alkalommal. Ez legalább egy fontos hozadéka ennek a borzasztó ügynek

– mondta Péni, aki hálás a pszichológusának, Pálvölgyi Ágnesnek, amiért segített neki feldolgozni a történteket. A sportlövő hozzátette, még csak 27 éves, úgyhogy nem tett le az álmáról, hogy érmet szerezzen olimpián, és az indiai eset óta mindenhol bekamerázza a szobáját.

„Ilyen a sportos big brother” – mondta erről Péni, aki Párizsban három számban indult, de a döntőbe nem sikerült bejutnia.

The post „Nem akar békén hagyni, szinte az összes versenyen felvesz kamerával” – Péni István menekült a rémálmaiban a mocskos sportlövőbotrány után first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24sport

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest