„Nem akarok találgatni, meddig élek, majd az idő eldönti” – rákkal, agy- és szívproblémával küzd az olimpia bajnok atléta

Thumbnail for 6111265

Az 1964-ben született atléta igazán kalandos életet mondhat magáénak, 1991-ben, Tokióban még szovjet színekben nyert világbajnoki címet 100 méteres gátfutásban, de miután 1995-ben férjhez ment Johan Engquist svéd üzletemberhez, állampolgárságot váltott.

Az 1996-os atlantai olimpián, illetve az 1997-es athéni világbajnokságon már új hazájának nyert aranyérmet, majd elhatározta, hogy ő lesz az első nő, aki nyári és téli játékokon is aranyérmet nyert. Bobozni kezdett, ám hiába jöttek a jobb eredményei, 2001 végén megbukott egy doppingvizsgálaton, így a Salt Lake Cityben rendezett olimpiára nem juthatott ki.

A lebukása ellentmondásos személlyé tette Svédországban, hiszen felidézték a szovjet korszakát, amikor ugyancsak megbukott egyszer, és azt terjesztették róla, hogy folyamatosan teljesítményfokozó szerekkel élt. De ezt bizonyítani nem tudták.

1999-ben mellrákot diagnosztizáltak nála, amelyből felgyógyult. Később a bobozásnál történt lebukást követően súlyos depresszióba esett, és megpróbált fájdalomcsillapítók túladagolásával öngyilkos lenni. Azonban férje időben hazaért, és megmentette az életét.

Az Aftonbladet most azt írta róla, hogy nem csupán a kiújuló rákkal küzd, de két hete vérrögök zárták el az agyi ereit.

„Óriási szerencse volt, hogy a fiam és a barátnője otthon voltak. A fiam rettenetesen gyorsan hajtott a kórházba, ahol olyan gyorsan segítettek, hogy nem lett maradandó sérülésem” – mondja Engquist.

Ezen kívül szívproblémái is vannak, három hét múlva megoperálják, és újraindítják a szívét.

Nem akarok találgatni, meddig élek, majd az idő eldönti

– mondta.

Kapcsolódó
„Valahogy úgy éreztem, Hitler nekem integet” – tények és legendák a sportvilág leghihetetlenebb barátságáról

1936-ban Jesse Owens és Luz Long megmutatta a világnak, hogy a sportban és az életben a tisztelet a legfontosabb.

The post „Nem akarok találgatni, meddig élek, majd az idő eldönti” – rákkal, agy- és szívproblémával küzd az olimpia bajnok atléta first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24sport

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest