Iránytű: Magyar Péter pártja 26 százalékon áll a biztos szavazók között

Thumbnail for 5845534

Az Iránytű Intézet friss kutatása szerint a teljes népességen belül a Fidesz-KDNP 27 százalékon áll, ami közel 2,2 millió szavazót jelent, ez körülbelül 600 ezer fővel kevesebb, mint a 2022-es választások alkalmával belföldön megszerzett szavazatainak száma.

A teljes népesség körében a legerősebb ellenzéki párt Magyar Péter Tisza Pártja 13 százalékos népszerűséggel (körülbelül 1 millió szavazóval), a DK-MSZP-Párbeszéd koalíciót pedig a teljes népesség 5 százaléka támogatja.

Az elemzés hangsúlyozza, hogy a bizonytalanok, biztosan nem szavazók aránya továbbra is magas: 37 százalék.

A pártot választani tudók körében toronymagasan vezet a Fidesz-KDNP, a kutatás szerint a kormánypártok az EP-választáson a voksok csaknem felét (49%) szereznék meg. Az Iránytű szerint Magyar Péter pártja itt a szavazatok közel negyedére (23%) számíthat.

A pártot választani tudó biztos szavazók között pedig a Fidesz-KDNP támogatottsága 50, a Tisza Párt 26 százalék, a DK 10 százalék. Viszont rajtuk kívül más nem szerezne mandátumot: sem a Mi Hazánk, sem a Kétfarkú Kutya Párt, sem a Momentum nem érné el az ötszázalékos küszöböt.

Iránytű Intézet

A felmérés szerint a Tisza jelenlegi szavazóinak 53 százaléka volt az ellenzéki összefogás szavazója, 13–14 százalékuk a Fideszre szavazott, 3, illetve 4 százalékuk a Mi Hazánkra és a Kétfarkú Kutya Pártra, 14 százaléka nem szavazott.

Módszertan

A mintavétel nagysága 1073 fő volt, a mérést április 17-19. között végezték. A feldolgozott adatok nemi- és korösszetétel, a legmagasabb iskolai végzettség, illetve a települések jogállása szerinti népességeloszlás alapján tükrözik a választókorú lakosság véleményét.

Kapcsolódó
Závecz: a Fidesz-KDNP-t támogatja a lakosság negyede, Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll

Magyar Péter nem a Fidesztől, sokkal inkább az ellenzéki pártoktól vesz el szavazókat a Závecz eredményei szerint.

The post Iránytű: Magyar Péter pártja 26 százalékon áll a biztos szavazók között first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest