Meghatalmazással könnyebb, mégsem használják

Thumbnail for 5836032

Mi a meghatalmazás lényege?

Meghatalmazást adni annyit tesz, mint jogosultságot adni valakinek arra, hogy helyettesként intézkedjen bizonyos ügyekben vagy döntéseket hozzon helyettünk. Meghatalmazásra akkor van szükség, ha a képviselő (meghatalmazott) a képviselt (meghatalmazó) nevében kíván jognyilatkozatokat tenni. Lehetőség van meghatalmazásra például hatóság előtt, szolgáltatóknál (pl.: internet-, mobil-, közműszolgáltató), illetve az ügyvéd számára peres eljárásban kötelező.

A meghatalmazás egyoldalú jognyilatkozat, melynek egyetlen célja, hogy lehetővé tegye a meghatalmazott ügyintézését. E nélkül nem nyilatkozhatna vagy dönthetne a nevünkben. Jogosultságot teremt tehát, hogy a meghatalmazott más személy nevében eljárjon és jognyilatkozatot tegyen.

Meghatalmazásnál érdemes meghatározni, hogy melyik ügyben, milyen konkrét cselekmény elvégzésére jogosult a meghatalmazott. Alapvetően hasznos lehet az általános meghatalmazás is, ami például egy idősebb hozzátartozó esetében lehet előnyös, akit egy mobilis személy ezáltal könnyedén képviselhet a mindennapi ügyei elintézésében. A feladat vagy ügykör megjelölés azért válik fontossá, mert az esetleges bizalmi problémák felmerülése esetén az egyedi meghatalmazás más helyzetet eredményez: ez az okirat pontosan körülhatárolja a képviselő lehetőségeit, és így csak nehezen vagy egyáltalán nem tud visszaélni a helyzetével.

A meghatalmazáshoz olyan formaiság szükséges, amilyen formaiság szükséges a szándékolt nyilatkozat megtételéhez, ezért ugyan olyan feltételeknek kell a meghatalmazásnak is megfelelnie. Ha egy szerződést, amelyet kötelező írásba foglalni akkor annak megkötésére a meghatalmazást is csak írásban lehet érvényesen megtenni. Ilyen eset például az ingatlan adásvételre vonatkozó szerződés, amelyhez az ügyvédi meghatalmazást is írásban szükséges elkészíteni. Ennek az elmulasztása alapján a szerződés jogilag érvényteleníthető.

A tartalma alapján nem mindegy, hogy mi szerepel a meghatalmazásban. Jelen példánknál maradva, az ügyvéd részére adott meghatalmazás esetében tartalmaznia kell a jognyilatkozat lényeges tartalmát: a meghatalmazás adását és annak elfogadását, ezen felül pedig természetesen az aláírásunkat is.

A meghatalmazás minták veszélyei

A meghatalmazás minták használata ezért sem előremutató, hiszen előfordul, hogy nem képes kiváltani a kívánt joghatást valamilyen formai kellék hiánya miatt. A meghatalmazás minta egy vonzó megoldás lehet, azonban valóban több veszélyt rejt magában, mint amennyi előnnyel járna, hiszen például:

  • lehet elavult,
  • tartalmazhat számunkra irreleváns bekezdéseket vagy
  • hiányozhat belőle valamely fontos adat vagy rendelkezés is.

Felmerülhet más ügyben, hogy meghatározott adatoknak vagy információknak kell szerepelniük a meghatalmazásban az érvényes és eredményes képviselet érdekében. Ilyenkor érdemes utánajárni, és érdeklődni ezekről a szükséges kellékekről, hiszen ezzel sok felesleges időveszteségtől kímélhetjük meg magunkat. Fontos továbbá azért is, mert vannak esetek, amikor a személyes jelenlétet nem pótolhatja senki, ezért meghatalmazás sem használható. Kizárólag személyesen járhatunk el például házasságkötés vagy végrendelkezés esetén.

Az írásbeliség előnyei

Érdemes írásbeli meghatalmazással operálni, hiszen kellő odafigyelés mellett minimalizálható az esetlegesen felmerülő jogsérelem vagy kár. Ha a meghatalmazással kapcsolatban később hiba vagy tévedés merülne fel, ezeket is könnyebben orvosolhatjuk, ha írott dokumentumunk van róla.

Jogorvoslattal élhetünk akkor, ha kifogásoljuk a meghatalmazott cselekményét vagy eljárását. A jól szerkesztett meghatalmazásról készített írott dokumentum bizonyítékként szolgálhat ehhez. Sikeres lehet a megtámadás, ha bizonyítani tudjuk, hogy a meghatalmazás megtételekor valamely lényeges körülmény tekintetében tévedtünk, illetve a tévedésünket a meghatalmazott okozta vagy felismerhette.

Hogyan készítsünk meghatalmazást?

Bár elsőre talán összetettnek hangzik a meghatalmazás intézménye, ma már sokkal könnyebb előállítanunk egy ilyen nyilatkozatot, hiszen segítségünkre van a Szerzi okosdokumentum generátor. Nincs más teendőnk, mint megválaszolni a kérdéseket, és a rendszer elkészíti számunkra a teljes, célnak megfelelő dokumentumot. Ráadásul a Szerzi rendszerében regisztrációt követően a meghatalmazás okosnyilatkozat ingyenesen igénybe vehető.

Amennyiben további tisztázásra, felvilágosításra vagy segítségre volna szüksége a meghatalmazással kapcsolatban, vagy bármely más jogi témában, forduljon bizalommal a Szerzi platformon regisztrált ügyvédek egyikéhez online jogi tanácsadás keretében, aki készséggel áll rendelkezésére.

The post Meghatalmazással könnyebb, mégsem használják first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest