Meleg fogadtatás után hidegcsomag a gyerekeknek

Thumbnail for 5869211

Szerda este megérkezett Budapestre Hszi Csin-Ping, akit személyesen fogadott Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Kenyérrel és sóval kínálták a kínai elnököt. Közben a Telex arról ír, hogy csütörtökön nem kapnak meleg ebédet a Budavári Általános Iskola diákjai, reggel 9-től a kínai elnök látogatása miatt lezárják az I. kerületi Tárnok utcát, az ebédszállító sem tud behajtani.

A szülőket arról tájékoztatták, hogy a gyerekek hidegcsomagjában ez lesz:

  • 1 darab panírozott húsos szendvics zöldséggel,
  • 1 darab száraz szalámis szendvics zöldséggel,
  • 1 darab ásványvíz vagy dobozos 100 százalékos gyümölcslé és
  • 1 darab nápolyi, esetleg gyümölcs.

A portál emlékeztet rá, a tanulók mellett a közlekedők is érezni fogják, hogy Hszi Csin-ping és népes delegációja megérkezett.

Az útlezárások mellett vörös sapkás szimpatizánsok, illetve kínai zászlók is jelzik útját. Hendrey Tibort, a Tibetet Segítő Társaság elnökét többször is igazoltatták, és nem engedték elővennie a tibeti zászlót, amikor a kínaiak konvoja elhaladt előtte. Az RTL emlékeztetett rá, hogy 2008-ban az akkori kínai kományfő budapesti látogatásakor még ellenzéki képviselőként Balog Zoltán a parlament előtt lengetett tibeti zászlót éppen Hendrey Tiborral.

Akkor a Fidesz frakcióelnöksége azt írta, hogy „nemzetközi színtéren Balog Zoltán szószólója a Tibet kínai elnyomása elleni tiltakozásnak”.

2008. december 12-én Semjén Zsolt (KDNP), Balog Zoltán (Fidesz), Fodor Gábor (SZDSZ) és Herényi Károly (MDF) olyan határozati javaslatot nyújtott be Tibet ügyében, amely egyebek mellett

  • 1. felszólította a Kínai Népköztársaságot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközileg elismert
    emberi jogokat, vessen véget az erőszak alkalmazásának;
  • 2. felhívta a magyar kormányt, hogy támogassa a tárgyalások megkezdését Kína és a dalai láma között Tibet új státuszának meghatározásáért.

Az előterjesztést (még az LMP színeiben) három évvel később benyújtotta Szabó Tímea is, aki szerdán párbeszédes képviselőként irodája ablakából lógatott ki egy tibeti zászlót. Az ellenzéki politikusnak jelezték, a házelnök már tud akciójáról. Korábban az Index idézte fel, hogy Kövér László 2008. április 5-én egyebek mellett arról beszélt, hogy a jövőben nem szabad előfordulnia,

hogy olyan ország rendezhessen olimpiát, ahol a legalapvetőbb emberi jogokat sem tartják tiszteletben, ahol egész népeket tartanak elnyomás alatt, fenyegetnek a kultúrájuk, a nemzeti önazonosságuk szétzilálásával.

The post Meleg fogadtatás után hidegcsomag a gyerekeknek first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest